גישור

גישור הינו דרך אלטרנטיבית ליצירת הסכמות בין צדדים חלוקים ואופן ייחודי ליישוב סכסוכים בנושאים שנויים במחלוקת. הגישור לרוב מחליף התדיינות בבתי משפט. בתחום דיני המשפחה הגישור בעיקר מסדיר מחלוקות סביב הליכי גירושין. למה כדאי לבחור בגישור, מה צריך לדעת על ההליך ואיך זה עובד? המידע לפניכם:

 

מהו גישור?

גישור הינו דרך אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים ובמהלכו הצדדים נעזרים מרצונם החופשי בגורם ניטרלי שמגשר ביניהם ומאפשר להם להגיע יחדיו לפתרון יצירתי שמוסכם על שניהם. לכל אורך הדרך הצדדים שומרים על עצמאותם בתהליכי קבלת ההחלטות וחופשיים להביע את עצמם ואת דעתם תוך הבנת זכויותיהם. תהליך הגישור יוצר ומאפשר תקשורת פתוחה בין צדדים שנמצאים בסכסוך. בעזרת המגשר הם מגיעים להסכמות, מעלים אותן על הכתב ומנסחים הסכם משפטי. את ההסכם יש לאשר בבית משפט לענייני משפחה, או לחלופין בבית הדין הרבני.

 

למה לפנות להליך גישור?

בדיני משפחה, סכסוכים הנוגעים לפירוק התא המשפחתי כגון גירושין מלווים בהתדיינויות ממושכת בבתי משפט הכוללות עלויות כבדות ומלוות במטען רגשי שלילי המכביד על ההליך . הליך גישור מהווה דרך חלופית לפתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט. הסיבה לפנות להליך כזה היא ביכולת שלו לייצר דיאלוג בנושאים טעונים ושנויים במחלוקת ולהגיע לפתרונות המקובלים על שני הצדדים. ההכרעות אלו, המתקבלות בהסכמתם המלאה של שני הצדדים לא היו יכולות להתקבל על ידי בית המשפט שהינו גוף חיצוני לצדדים, אשר לרוב מכריע לטובת צד אחד.

 

הייחוד של הליך גישור בתחום המשפחה

אמנם גישור נפוץ היום במגוון תחומים וביניהם סכסוכים אזרחיים, סכסוכים עסקיים, סכסוכי עבודה ועוד. עם זאת, לגישור בדיני המשפחה תפקיד מיוחד, שכן מלבד ענייני המחלוקות הנוגעות בתחומים הרכושניים והכלכליים, סכסוך משפחתי טומן בתוכו רגשות ואמוציות עזות ולכן הוא מורכב ביותר. גישור בין בני זוג לרוב יתמקד בהתאם לרצון בני הזוג בשיקום הנישואין והגעה להסכמות על המשך הדרך המשותפת, או בגירושין, שם יבקש לפרק את הנישואין ולהחליט על ההליך מחוץ לכותלי בית המשפט, אשר באופן מפתיע אינו תמיד עושה צדק עם הצדדים.

 

היתרונות של הליך גישור

ראשית, הליך הגישור הינו פשוט יותר מן ההליך המשפטי הכולל דיונים ונהלים רבים אשר עשויים להיות מורכבים מאד לבני הזוג. תחומים מסוימים כגון הבנת רצון הצדדים מוצלחים יותר בהליך גישור שכן הוא מותאם אישית למידותיהם. בנוסף, הליך גישור הינו קצר בהרבה מההליך המשפטי שבדרך כלל נמשך על פני תקופה ארוכה בעלת הפרשי זמן משמעותיים בין הדיונים. בהליך גישור הצדדים פועלים מול המגשר אשר מתאים את לוח הזמנים בהתאם לרצונם וכך מקצר משמעותית את ההליך. מעבר לכך, לגישור יתרון כלכלי שכן הוא חסכוני יחסית. אמנם, ההליך נושא עלויות אך במבט כולל הוצאות הגישור נמוכות בהרבה מבין כלל ההוצאות בהליך המשפטי כגון הוצאות משפט, שכר טרחה לעורכי דין, הפסדי ימי עבודה וכו'.

 

מה חשוב לדעת לפני שמתחילים

הליך הגישור מתאים לבני זוג הנמצאים במשבר ומבקשים להיפרד אך מסוגלים ומעוניינים ליצור שיח עם בן הזוג ולפעול בשיתוף פעולה עמו. כאשר המחלוקת בין הצדדים היא חריפה ביותר והסיכוי להגיע לדיאלוג ולהבנות בין הצדדים קלוש, אין טעם לפנות להליך גישור אלא לבית המשפט. בנוסף, הליך גישור מצריך כוחות נפש בין הצדדים, יכולת לוותר ולנהל את ההליך בהגינות ויושרה. ההבנה של דרישות ההליך יסייעו לזוגות להגיע להחלטה האם לבחור בהליך זה או לא.

 

איך מתנהל ההליך?

ראשית, המגשר עורך שיחות נפרדות עם כל אחד מבני הזוג על מנת לאפשר לכל צד להביע את רצונותיו וענייניו בצורה חופשית ונקיה, ולהבין מה התכלית אותה רוצה כל צד להשיג בהליך. לאחר מכן עורך המגשר שיחה עם בני הזוג יחד בו ינסה להגיע להסכמה רחבה ולהקטין את נושאי המחלוקת על ידי הצעת פתרונות אשר יממשו את רצונות שני הצדדים, יגרמו לשניהם להרוויח מההליך ולא להפסיד ממנו. בסיום המפגשים המגשר והצדדים ינסחו הסכם גירושין או יגיעו להסכמות על שיקום הנישואין. הסכם גירושין דורש אישור של בית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני כדי שיקבל תוקף של פסק דין.

 

האם ניתן לבטל הסכם גישור

במידה ובני הזוג לא הצליחו להגיע להסכמות ולא נראה שיצליחו להשיג פשרה, יכולים הם לפנות לבית המשפט ולהגיש תביעות ובכך להעביר את ההליך לכותלי בית המשפט, שכן הליך גירושין הינו אלטרנטיבי ולא מחייב. על מנת לבטל הסכם גירושין אשר קיבל את אישור בית המשפט, יש לפנות למוסד שאישר את ההסכם ולהוכיח שהוא עומד בעילות הביטול, כלומר בנסיבות חריגות בהן הכיר החוק. בין סיבות אלו יכולים להיכלל הסכם שנערך שלא ברצון חופשי של בני הזוג או ללא הבנה מלאה של תוכנו, הסכם הנחתם על ידי אחד מן הצדדים תוך כדי הסתרת מידע או בחוסר תום לב כלפי הצד השני, טעויות שנגרמו בהסכם, קיפוח בלתי סביר וכדומה.

החיוב בחוק ליישוב סכסוך במשפחה

על פי הוראות חוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה אשר נכנס לתוקפו בשנת 2016, בני זוג המצויים בסכסוך משפטי יחויבו לבקש ליישב את הסכסוך ביחידות הסיוע של בתי המשפט בטרם הגשת התביעה. זאת, במטרה לנסות להביא לפתרון סכסוכים בדרכי שלום ובהגעה להסכמות, ולהפחית את ההתדיינות המשפטית בשל יתרונותיו הרבים של הליך זה. במידה ובני הזוג ירצו לקיים את ההליך ביחידות הסיוע הן יזכו לשירות זה בחינם ללא עלויות בהתאם לעמידה בתנאי הזכאות. יש לציין שיישוב הסכסוכים הינו דומה לגישור אך נפרד ממנו, ולצדדים עומדת אפשרות לקיים הליך גישור במקום הליך זה.

 

אופן ההליך והאפשרות לוותר עליו

לאחר שבני הזוג הגישו בקשה ליישוב סכסוך ביחידת הסיוע תחול תקופה של 'עיכוב הליכים', במהלך תקופה זו הצדדים מנועים מהגשות תביעות ובקשות כלשהן לבית משפט לענייני משפחה או לבית דין רבני (פרט למקרים חריגים ודחופים). ההליך נפתח בפגישה במהלכה נערכת היכרות בין הגורמים ועולים הקונפליקטים המצויים בין בני הזוג, על פיהם יוצע לזוג כמה דרכים אפשריות ליישוב הסכסוך ביניהם על ידי הגעה להסכמות. במידה ולא הצליחו הצדדים להגיע להסכמות בהליך הם יוכלו לפנות לערכאה שיפוטית. חשוב לדעת שההגעה למפגש הראשון הינה חובה ושקולה להזמנה לבית משפט.

 

גישור משפחתי בעניינים נוספים

אמנם הליכי גישור משפחתיים הם בעיקר כאלו המסדירים מחלוקות בין זוגות ונוגעים להליכי גירושין, אך עם זאת קיימים הליכי גישור גם בתחומי משפחה נוספים כגון גישור בסכסוכי צוואה: סכסוכים כאלו פורצים לרוב בין בני משפחתו של אדם הנפטר אשר הותיר אחריו צוואה וחולקים על אופן חלוקת הירושה ביניהם לעיתים באמצעות טענות על מרמה בקבלת הצוואה ואמצעים בלתי הוגנים שהשפיעו על עריכתה. סכסוכים אלו עשויים לגרום למתחים רבים ועמוקים בין בני הזוג. הליך גישור במקרה כזה מאפשר לצדדים לשתף פעולה ולהגיע להסכמות רחבות על מנת לשמור על לכידות ויציבות המשפחה.

 

סיכויי ההצלחה בהליכי גישור

הליך גישור נעשה מבחירתם החופשית של הצדדים המשתתפים בו בהעדר כפייה. בשל כך הסיכוי לשיתוף פעולה בין הצדדים והאפשרות להגיע להסכמות הינו גדול יותר, שכן ההגעה להליך נובעת מתוך רצון להסדיר את המחלוקות בין הצדדים בצורה מכובדת ויפה, ולהקטין את הקרע המשפחתי העלול להעמיק במקרים אלו. היבטיו החיוביים של הליך גישור בדיני משפחה הובילו לפריחתו ההליך, נתונים שונים מראים על הפופולריות שלו בשל היכולת שלו להוביל להסכמות בסכסוכים משפחתיים. כמובן שגם לתפקיד המגשר השפעה עצומה על טיב ההליך והצלחתו, לכן חשוב להשקיע בבחירת מגשר מתאים לבני הזוג אשר יהיה מסוגל להביא לשיתוף פעולה בין הצדדים ולהבין את רצונותיהם.

 

סיכום

אלטרנטיבת הגישור נושאת בתוכה יתרונות רבים, בטרם פניה לערכאות שיפוטיות מומלץ ללמוד על ההליך ולבדוק האם ביכולתו לענות לצרכים שלכם. עו"ד הלנה שמחי מתמחה בדיני משפחה ומציעה שירותי גישור משפחה וגישור זוגי.

אל התחום הגיעה מתוך שליחות אידאולוגית ואהבה לבני אדם. ניסיונה הרב הוביל אותה לפתח כישורי ניהול סכסוכים ומצבי משבר מורכבים ביד רמה. לאורך פעילותה המקצועית יישבה סכסוכים משפחתיים רבים בזמן קצר ולשביעות רצונם של כל הצדדים המעורבים. במקרים אחרים הגישור שימש כדרך למנוע את הסלמת הסכסוך ולהימנעות מהליכים משפטיים ארוכים. על מנת לספק שירות מהשורה הראשונה עו"ד שמחי מנהלת כל תיק באופן אישי ומקצועי ועובדת בשיתוף פעולה עם מומחים בתחומים נוספים.

למידע נוסף פנו לעורכת הדין הלנה שמחי לקבלת אינפורמציה וייעוץ מקיף ומקצועי בתחום!

077-804-4141

גישור
גישור

שאלות ותשובות - גישור

גישור הוא אחת הדרכים האהודות והידידותיות יותר ליישוב סכסוכים מכל תחום וסוג. גישור הוא הליך בו שני הצדדים מביעים את דעתם ומסבירים את הסיטואציה – ולבסוף יחד עם צד שלישי המוסמך לגישור, מגיעים גם להסכמה בעלת תוקף משפטי.

לא פעם ניתקל בחיים בסכסוכים מסוגים שונים שתוצאתם תשפיע מאד על המשך חיינו – גישור בגירושין, גישור בין שותפים ועסק, וכדומה – ובמקרים כאלה גישור היא הדרך היעילה ביותר להגיע להסכמה שיהיה לה גם תוקף משפטי.

תהליך גישור מתחיל בשיחות נפרדות בין הצד השלישי המוסמך לגישור, ובין כל אחד מהצדדים המעורבים בסכסוך. השלב הבא יהיה שיחה עם שני הצדדים, כדי להתחיל להציע פתרונות ולהגיע להסכמים ופשרות. לבסוף ינוסח הסכם גישור סופי ומשפטי, שישים סוף לכל סכסוך.

היתרונות המרכזיים של גישור הם באמת העובדה שמדובר בהליך די ידידותי בו כל הצדדים נשמעים, וכן בהליך ששם סוף לסכסוך, ומגיע להסכם משפטי ששני הצדדים חתמו והסכימו עליו.  בנוסף ההליך קצר וזול יותר מהליך משפטי מסובך וממושך.

שתפו בקליק
עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, מכהנת כסגנית ועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א ומזמינים אותה מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader