עריכת הסכם ממון

הסכם ממון הינו מסמך שמסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג וקובע את השיתוף הכלכלי ביניהם. ההסדר נוגע למקרה בו בני הזוג ייפרדו בעתיד, מבקש להפריד את הנכסים שצברו השניים במשך השנים, ולקבוע זכויות בנכסים בהתאם לרצון הפרטני של בני הזוג ולנסיבותיהם. הסכם זה הוא משמעותי וחשוב להכיר אותו. כל הפרטים החשובים לפניכם, כולל פרטים על עריכת הסכם ממון.

 

החשיבות בעריכת הסכם ממון

בישראל קיים חוק יחסי ממון בין בני זוג תשל"ג-1973 אשר מסדיר את הלכת השיתוף הקובעת כי כל רכוש שצברו בני הזוג במהלך חייהם ייחשב לרכוש משותף ובעת הגירושין יתחלק שווה בשווה בין בני הזוג, גם אם רכוש מסוים הינו רשום על שמו של אחד מבני הזוג.

באמצעות הסכם ממון ניתן להתנות את החוק ולהסדיר את חלוקת הרכוש בדרך שונה מזו הקבועה בחוק. ההסכם חשוב מפני שבכוחו לערוך תיאום ציפיות בין בני הזוג וליצור וודאות משפטית בנוגע לעתידם הכלכלי, מאפשר להיערך למקרים העלולים להתרחש בעתיד ולקבוע פתרונות לגביהם. כך בבוא העת, ביכולתו של ההסכם להקל על הליך הגירושין ולמנוע מחלוקות ארוכות ומייגעות.

 

היתרונות והחסרונות

יתרונות בעריכת הסכם ממון

הסכם ממון הוא הדרך לחרוג מהלכת השיתוף הקבועה בחוק יחסי ממון ולבטא את הרצון והצרכים של בני הזוג בהסכם. ההסכם צופה את העתיד ורלוונטי ליום בו נישואי הזוג יתפרקו. בנוסף לכך, למרות שחוק יחסי ממון קובע שהלכת השיתוף לא חלה על נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה, וכמו כן, רק על נכסים שנצברו במהלך הנישואין ולא לפניהם, לעיתים הפסיקה נוטה להחליט על חלוקת רכוש באופן שונה מרצונם של בני הזוג. בשל כך, הסכם ממון מאפשר 'להגן על הנכסים' ולהעניק ודאות לגביי האופן בו יחולק הרכוש בעתיד ולהתאים אותו לרצון בני הזוג.

 

חסרונות בעריכת הסכם ממון

הסכם ממון לעיתים יכול להתפרש כחוסר אמון בין בני הזוג. החשש לאבדן רכוש אשר בעקבותיו עורכים הסכם ממון עלול להעיד על כך שבני הזוג אינם סומכים אחד על השני ואינם בטוחים בוודאות הקשר. נוסף לכך, לעיתים קרובות הסכם ממון נעשה ביוזמת בן הזוג בעל היתרון הכלכלי החזק יותר, והוא עלול להפלות לרעה את בן הזוג החלש יותר מבחינת אמצעיו הכלכליים. יחד עם זאת, כאשר מתייחסים להסכם ממון כ'ביטוח לשעת צרה' ניתן להבין שהמטרה שלו צודקת ודווקא ביכולתו להשקיט חששות.

 

מתי נהוג לערוך הסכם ממון?

לרוב, עריכת הסכם ממון מתרחשת במצב בו קיים פער כלכלי משמעותי בין בני הזוג, כאשר לאחד מהם יש יותר רכוש מלאחר. ההסכם מבטיח שגם במצב בו אחד מבני הזוג תרם יותר למצבור הנכסים הוא אינו יצא 'מופסד' בעקבות הלכת השיתוף ויזכה לחלק הוגן בנכסים.

הסכם ממון רלוונטי במיוחד במקרה של נישואים שניים כאשר לבני הזוג כבר יש ילדים ממערכות זוגיות קודמות. הסכם הממון מבטיח שנכסיו של ההורה יוענק לילדיו ולא יחולק בשווה עם בן הזוג החדש.

 

כיצד נערך הסכם הממון?

זוג המעוניין לקבוע כיצד יחולקו הנכסים שצברו במהלך השנים במקרה של פרידה ואינו מעוניין בחלוקה על פי החוק צריך להסדיר זאת אך ורק בהסכם יחסי ממון. ניתן לערוך אותו לפני נישואי הזוג במסגרת של הסכם קדם נישואים או במהלכם.

כאשר ההסכם הוא טרום נישואין, הוא דורש אישור של נוטריון או רשם נישואין. כאשר ההסכם נערך במהלך נישואי הזוג, יהיה עליו לקבל את אישור בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי על מנת שיהיה לו תוקף משפטי. בית המשפט או הנוטריון מוודא ששני בני הזוג מבינים את ההשלכות העתידיות העולות מן ההסכם, שהוא מבטא את רצונם של שני הצדדים, ושהוא הוגן בבסיסו.

אילו נכסים נכללים בהסכם הממון?

קיימים מספר סוגים של נכסים אשר נכללים ברוב הסכמי הממון. בראש ובראשונה ניצבת דירת המגורים שהיא נכס חשוב עבור בני הזוג. ההסכם יקבע כיצד תחולק דירת המגורים, האם היא תימכר לגורם שלישי, האם לאחד מבני הזוג יש זכות קדימה לרכישת הדירה ועוד.

בנוסף, אילו קיימות התחייבויות על הדירה כגון משכנתא, גם הן צריכות להיות מוסדרות במסגרת ההסכם. רכוש שלא נצבר במהלך הנישואין או שהתקבל בירושה או מתנה עשוי גם הוא להיכלל במסגרת ההסכם וניתן לקבוע לגביו אופן חלוקה שונה מזה המוסדר בהלכת השיתוף. הסדר ממון יכול לכלול גם בתי עסק וזכויות של בני הזוג בהם, ויקבע האם הם יתחלקו עם בן הזוג השני ובאיזה אופן.

 

ביטול הסכם ממון

הסכם ממון הנערך באופן מסודר ומנוסח מקצועית יהיה קשה לביטול, במיוחד כאשר עריכתו לוותה על ידי עורך דין מוסמך והוא קיבל את האישור המשפטי הנדרש. עם זאת, במקרים חריגים ניתן יהיה לבטל הסכם ממון ולשם כך יהיה צורך בראיות חזקות המעידות על פגמים משמעותיים בהסכם וברצון הצדדים.

בין המקרים אשר עשויים להביא לביטול הסכם ממון נכללים מצבים של הטעיה של אחד מבני הזוג, צד להסכם אשר סובל מעושק – כלומר, עומדות לו זכויות מעטות בלבד בהסכם.ח גם הסכם ממון שנחתם בכפייה עשוי להביא לביטולו. כל אלו הם מצבים בהם ההסכם לא נעשה בהסכמה חופשית וכנה של שני בני הזוג ועלולים להביא לביטול חריג של הסכם הממון על ידי בית המשפט.

 

החשיבות בליווי משפטי מקצועי בעריכת הסכם ממון

כדי שהסכם הממון יהיה ערוך היטב וינוסח באופן המתאים ביותר עבורכם, חשוב לפנות לעורך דין מקצועי בתחום דיני המשפחה בעל ניסיון רחב בענף, על מנת שהסכם מורכב שכזה יהיה ברור כמה שיותר ונטול טעויות. בשלב הראשוני, לפני שניגשים לעריכת ההסכם עצמו, מומלץ להתייעץ בנפרד עם עורך הדין ולא יחד כזוג על מנת לשקף תמונת מצב מלאה ולהביע את הרצונות והחששות בצורה מדויקת וכנה.

ככל שעריכת ההסכם תלווה בליווי מקצועי ומקיף של עורך דין אשר יתאים את ההסכם לנסיבות הפרטניות של בני הזוג ויבהיר להם אותו, חלוקת הרכוש במקרה של גירושין תתאים במידה רבה לרצונות בני הזוג ומחלוקות מיותרות ימנעו.

 

זוויות נוספות של הסכם ממון

תנאים בהסכם

קיימת אפשרות להוסיף בהסכם ההמון תנאים נוספים הנותנים משנה תוקף להגנה על הרכוש במידת הצורך. למשל, במקרה של בגידה של בן הזוג אשר הובילה לגירושין ניתן להתנות שחלוקת הרכוש בהסכם תשתנה בהתאם לכך, והוא עלול לספוג אובדן של חלק מן הזכויות שלו ברכוש. בהסכמי ממון עשויים לחול גם תנאים הקשורים להורות, כגון מתן זכויות לילדים בנכס בתמורה לעמידה בהסכמי הראיה וכדומה.

 

הסכם ממון בין ידועים בציבור

בני זוג שאינם נשואים ומוכרים כ'ידועים בציבור' יכולים גם הם לערוך הסכם ממון ולקבוע את אופי השיתוף הכלכלי ביניהם באמצעות הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור. הסכם זה מסדיר את חלוקת הרכוש במצב של סיום הזוגיות. על מנת שההסכם יקבל תוקף משפטי, עליו להיות כתוב ועל שני בני הזוג לחתום. לבני הזוג קיימת אפשרות להגיש את ההסכם לנוטריון או לבית משפט לענייני משפחה כדי שיאשרו זאת ויעניקו לו משנה תוקף.

 

רגע לפני מיסוד הקשר

תאמו פגישת ייעוץ עם עו"ד הסכם ממון

הסכם ממון ימנע בניכם סכסוכים, ריבים ומחלוקות ויקדים תרופה למכה. לא בכדי החוק פותח בהמלצה לבני זוג לערוך הסכם שיסדיר את היחסים ביניהם מבחינה כלכלית. על מנת שהסכם זה ישרת אתכם נאמנה, אנו נסייע לכם לערוך הסכם מנוסח היטב על ידי עורך דין הסכם ממון, ונוודא שיהיה כמה שיותר מפורט, מקיף ודואג לעתידכם בצורה נכונה. 

כדי להבין ולקבל תמונה בהירה ומדויקת על הסכם ממון והרלוונטיות שלו אליכם, חשוב לקבל ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין מוסמך. למשרד עו"ד הלנה שמחי ניסיון רב בתחום דיני משפחה ובין היתר בניסוח ועריכת הסכמי ממון.

מתלבטים אם כדאי לכם לערוך הסכם ממון? פנו אלינו עוד היום לתיאום פגישת ייעוץ.

077-804-4141

עריכת הסכם ממון
עריכת הסכם ממון

שאלות ותשובות - עריכת הסכם ממון

הסכם הממון כולל בעצם את כלל ההסכמות וההחלטות שמבצעים בני הזוג ביחס לחלוקת הנכסים והממון בניהם במקרה של פרידה. כך, נוגע ההסכם למגוון שדות פיננסיים כמו משכנתא, רכוש, נכסים, וכדומה.

עריכת הסכם ממון, היא עריכה שמומלץ לבצע יחד עם עורך דין לענייני משפחה, המומחה בתחום ובקיא בו כדי ליצור הסכם הגון שמגן על זכויותיכם. עריכת הסכם הממון לפני הנישואין מחייבת חתימה של נוטריון או רשם נישואין, ועריכתו אחרי הנישואין תחייב אישור בית משפט – ורק בעזרת אישורים אלו, הוא ייחשב לתקף.

לצערנו הרב, רבים מהזוגות הנשואים בארץ כן מגיעים לגירושין, למרות שלא צפו זאת ולא התכוננו ליום הזה. עריכת הסכם ממון בעוד והזוג נשוי, תגדיר מראש את חלוקת הנכסים והממון בין בני הזוג, באופן הוגן שמוסכם על שני הצדדים – הסכמה והוגנות שקשה להשיג בגירושין כואבים ללא הסכם ממון.

עורך דין מקצועי לענייני משפחה, יהיה בקיא ומומחה בכל הנוגע לעריכת הסכמי ממון, ולכן יוכל לכוון וללוות את התהליך במקצועיות, תוך פיקוח שהכל עומד בנהלים ובתנאים הנדרשים.

שתפו בקליק
עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, מכהנת כסגנית ועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א ומזמינים אותה מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader