זוגיות אינה עוד הכרח לקיומה של משפחה מאושרת. הורים רבים בחרו לצאת מן התא המשפחתי המסורתי ולייצר לעצמם תא ייחודי חדש. תופעת ההורות המשותפת נהיית נפוצה בשנים האחרונות כיוון שהיא מאפשרת יחידה משפחתית יציבה הכוללת שני הורים ואינה מצריכה קיום מערכת יחסים רומנטית ביניהם, כך שהילד גדל עם אבא ואמא הדואגים לכל מחסורו אך לא בהכרח תלויים זה בזה.
כיצד מגדלים ילד ללא זוגיות?
החיים המודרניים מציבים אתגרים חדשים בפני רבים, אך גם פותחים הזדמנויות חדשות. הורים רבים גילו כי הם לא זקוקים עוד למערכת יחסים רומנטית על מנת להביא ילד לעולם ולגדל אותו באהבה רבה תוך דאגה לכל צרכיו.
מלבד העובדה שזוגיות אינה מהווה תנאי למעטפת משפחתית חמה ואוהבת, היא גם אינה ממלאת עוד את התכלית הכלכלית שהייתה לה בעבר. עד לפני עשורים מעטים נשים הזדקקו לגברים שיגנו, יפרנסו ויאכילו אותן ואת ילדיהן, אך כיום אין זה המצב. נשים כיום הינן עצמאיות ומשתלבות בעצמן בשוק העבודה, מפרנסות את עצמן ואת ילדיהן ונראה שאינן זקוקות לחסדיו של אף אחד. במצב זה, כאשר אישה חשה שאין היא מעוניינת במערכת יחסים רומנטית אך רוצה להגשים את עצמה כאמא, היא יכולה לעשות זאת בעצמה.
דיברנו על נשים ועל השינוי הרב שחל במעמדן, אך חשוב לזכור כי גם גברים רבים מעוניינים ורוצים לחוות את חוויית האבהות ולדאוג לדור חדש שימשיך את מורשת משפחתם. גברים שאינם מעוניינים בזוגיות מחייבת או שאינם מוצאים את האחת, אך חוששים שיחמיצו את הסיכוי לאבהות, יכולים לממש את עצמם באמצעות הורות משותפת ללא זוגיות בדיוק באותה המידה.
הורות משותפת מהווה פתרון נהדר – הילד זוכה לשני הורים חופשיים ומאושרים שמרעיפים עליו אהבה, אינם תלויים זה בזה בקשר מחייב, ומגשימים את עצמם ואת זכותם להביא ילדים לעולם.
מהי הורות משותפת?
הורות משותפת היא מושג חדש יחסית שמתאר שני אנשים או יותר שמחליטים להביא ילד ללא מערכת יחסים רומנטית. לעיתים מדובר בגברים ונשים אשר אינם מעוניינים במערכת יחסים אינטימית או להיות תלויים באדם נוסף, ולעיתים מדובר בזוגות להט"בים. תהיה הסיבה אשר תהיה, לכל אדם שמורה הזכות להפוך לאם או לאב. דרך הבאתו של הילד לעולם נתונה להחלטת ההורים – הם יכולים לבחור בפונדקאות, בהפריה חוץ גופית או בכל דרך אחרת המתאימה לתפיסת עולמם.
עם השנים, דרך זו נהייתה יותר ויותר מקובלת ועל הנייר היא נראית כפתרון מושלם. עם זאת, היא מעלה לא מעט קשיים. בשונה מזוגות נשואים שסביר להניח שמגיעים מאותו הרקע ומאותו סגנון חיים, ולכן ככל הנראה חולקים השקפת עולם דומה, קורה פעמים רבות שזוגות המנהלים יחדיו הורות משותפת יתקשו להחליט החלטות משותפות בנוגע לסוגיות כמו חינוך, מקום מגורים, ואפילו דת. לכן, הורות משותפת מצריכה היערכות מוקדמת באמצעות הסכם על מנת להסדיר סוגיות עתידיות אלו ואחרות טרם לידתו של הילד.
הסכם הורות משותפת
הסכם הורות משותפת נועד למנוע קשיים עתידיים בגידול הילד וליצור תיאום ציפיות בין הצדדים. יש החלטות רבות אותן יש להחליט מראש, כמו לדוגמא חלוקת ההוצאות הכרוכות בהריון, זהות הרופא המטפל, פרטי חופשת הלידה, אורך חייהם של ההורים – לדוגמה, יש הורים שבוחרים להגדיר מראש את אזור מגוריהם על מנת למנוע סכסוכים עתידיים ולמנוע מגורים רחוקים זה מזה, שהרי אלו עשויים להקשות על גידולו המשותף של הילד. כמו כן, על ההורים להסדיר מראש את חלוקת המשמורת על הילד, את חלוקת ההוצאות ואת גובה המזונות, אם יש בהם צורך. רצוי כי ההורים יגדירו מראש כיצד הם עתידים לפתור סכסוכים שיתגלעו בהמשך, כמו באמצעות שימוש במגשר או עורך דין.
המעמד המשפטי של הורות משותפת
הסכם הורות משותפת הוא בעל מעמד של חוזה בעל תוקף משפטי. הסכם מסוג זה יש לערוך בליווי עורך דין המתמחה בדיני משפחה והורות משותפת. על מנת להעניק להסכם תוקף מחייב, ההורים רשאים לגשת לבית הדין האישי או לבית המשפט לענייני משפחה על מנת לקבל אישור חיצוני. בית המשפט יוודא כי החוזה נחתם מרצונם החופשי של הצדדים וכי הוא שומר על עקרון טובת הילד. בית המשפט אף רשאי לבטל את ההסכם אם הוא מוצא זאת לנכון.
להסכם יש תוקף משפטי גם ללא אישור בית המשפט, אך אישור זה מעניק הגנה חזקה יותר על ההסכם ומחייב כי כל שינוי עתידי בהסכם יצריך פנייה לבית המשפט. כך ההורים יכולים לוודא כי האינטרסים שלהם מוגנים, וכי שום שינוי לא יעשה ללא רצונם וללא השגחת החוק.
כאמור, במקרים מסוימים יהיו יותר משני הורים המעורבים בהורות המשותפת. לדוגמא, גבר שמעוניין להביא ילד עם אישה נוספת ובת זוגה. עם זאת, חשוב לזכור כי הדין בישראל לא מאפשר להגדיר אנשים נוספים כהורים מלבד האם והאב הביולוגיים, ולכן לבני זוג חיצוניים לא יהיה שום מעמד משפטי כהורה ואפילו לא כאפוטרופוס של התינוק.
היעזרות בעורך דין לענייני משפחה
הסכם הורות משותפת משתנה בין הורים להורים בהתאם לאורח חייהם הייחודי ולהשקפת עולמם. על מנת להבטיח את שלוותם של ההורים באשר לעתיד ילדם, רצוי לכלול כל פרט רלוונטי שניתן לחשוב עליו בהסכם ההורות המשותפת.
היעזרות בעורך דין לענייני משפחה המתמחה בהסכמי הורות משותפת עשויה להקל עליכם באופן משמעותי. עורך דין מנוסה ידע להצביע על דקויות רלוונטיות ופרטים חשובים שיש להוסיף להסכם.
חשוב להיעזר בעורך דין מיומן, אך חשוב לא פחות להיעזר בעורך דין אמין ואישי שאתם חשים כי הוא קשוב לצרכים האישיים שלכם, וכי הוא מבין את רגישותה של הסיטואציה המשפחתית המיוחדת. היערכות משפטית מתאימה היא כל מה שעומד ביניכם ובין הבאת ילדיכם לעולם באופן המתאים לכם ביותר.
עורכת הדין הלנה שמחי מתמחה בדיני משפחה ובהסכמי הורות משותפת, ומזמינה אתכם ליצור קשר עם משרדה. עורכת הדין שמחי מציעה ליווי משפטי אישי ומקצועי כאחד, על מנת לעזור לכם לבנות את התא המשפחתי שתמיד חלמתם עליו.
שאלות ותשובות - הורות משותפת ללא זוגיות
הורות משותפת היא הורות בה ההורים מגדלים יחד את הילד לאחר שהביאו אותו לעולם, אך ללא זוגיות, מערכת יחסים רומנטית או הסכם נישואין. כך לעומת מערכות יחסים אחרות בהן הבאת הילדים מבוססת על בית משותף – כאן מדובר בשני הורים ובתים שונים.
הסכם הורות משותפת הוא הסכם שנחתם בין שני ההורים שמנהלים יחד מערכת של הורות משותפת. ההסכם מסדיר את כל ענייני החלוקה הפיננסית, המשמורת והתנאים של ההורות המשותפת, כדי להימנע מסכסוך ובעיות בעתיד ולשמור על טובת הילד וההסדר.
הסכם הורות משותפת הוא הסכם קריטי שנועד לשמור על טובת הילד ולהקל על חיי ההורים בהמשך הדרך. חשוב לבצע את ההסכם יחד עם עורך דין מנוסה לענייני משפחה, כדי להבטיח פירוט מלא של כל הפרטים, וכדי להעניק להסכם גם תוקף משפטי.
הורות משותפת ללא זוגיות, מוכרת בישראל ובבית המשפט ובעזרת חתימה על הסכם הורות משותפת וקבלת אישור עליו בבית המשפט לענייני משפחה, ההסכם נכנס גם לתוקף משפטי ומוגן בחוק.