נישואים לכהן

לקבלת ייעוץ וקביעת פגישה
מלאו את הפרטים ואחזור אליכם בהקדם!​

איסורי הנישואין לכהן נקבעו בתקופה שבה הכוהנים שירתו בבית המקדש, ולכן הייתה חלה עליהם חובת טוהרה יתרה. נישואין לאישה לא טהורה העלו חשש כי הכהן עצמו נפגם בטהרתו, ולכן לא יוכל לבצע את עבודת הקודש שלו. מקור האיסור הינו בספר ויקרא שם נאמר כי על הכהן נאסר לשאת אישה גרושה, זונה או חללה, ואם מדובר בכהן גדול, נאסר עליו גם לשאת אלמנה או חלוצה, והוא מחוייב בנשיאת אישה בתולה בלבד. גם כיום, האיסורים בנישואי כהן עדיין תקפים, וכהן אינו יכול לשאת אפילו את גרושתו שלו, אותה הוא רוצה להשיב אליו. עוד על האיסורים החלים על הכהן ומשמעותם במאמר הבא

 

איסורי הנישואין של הכהן

בימי בית המקדש, הכוהנים נשאו בכל התפקידים אשר דרשו טהרה, ואפילו טהרה יתרה, וזאת על מנת לכבד את מעמד הקדושה של בית המקדש, לברך, לטהר ולבצע פעולות רבות נוספות החייבות בטהרה כל העת. על הכוהנים הוטלו איסורים רבים כדי למנוע טומאה, כמו למשל איסור כניסה לבית קברות או לגעת במת. איסורים אלו חלים גם על טהרת המשפחה של הכהן, ועל פי ספר ויקרא נאמר כי כהן זוטר אינו יכול להתחתן עם אישה זונה, חללה או גרושה, ואילו כהן גדול חייב לשאת אישה בתולה ולא לשאת גם לא אלמנה או חלוצה.

נישואים לכהן
עורכת דין גירושין ,דיני משפחה , צוואות וירושות, נישואין , יחס אישי
טלפון ליצירת קשר:
הלנה שמחי - עורך דין גירושין

בנוסף לכל אלו, לכהן אסור לגרש אישה ואז לשוב לחיקה ולבקש להינשא לו מחדש, אפילו אם במהלך הפרידה לא הייתה עם גבר אחר ונשארה נאמנה. גם כיום איסורים אלו נחשבים שרירים ותקפים, וכהן המעוניין להינשא לגרושה או אלמנה עלול להיתקל בקשיים משמעותיים. בכל מקרה שבו כהן רוצה לשאת אישה גרושה, או אפילו לשאת בשנית את גרושתו שלו, יש להתייעץ עם עורך דין בקיא ומיומן בנושא אשר יש לו הצלחות מוכחות בתחום.

 

אבל בית המקדש אינו קיים עוד, אז מדוע האיסורים עדיין קיימים?

אחת השאלות המתבקשות בנושא איסורי נישואי כהן היא, מדוע למעשה הם עדיין קיימים? הרי אם מקורם בשמירה על טהרת הכהן בימי בית המקדש, הרי שכיום, כאשר בית המקדש כבר אינו עומד, הם למעשה כבר לא רלוונטיים. אם כן, מדוע האיסורים אינם נעלמים כמו איסורים רבים אחרים אשר אינם רלוונטיים עוד לימינו כמו למשל העונש על שור מועד שנגח, או עונש סקילה על ניאוף? על פי קביעת גדולי ישראל, הכוהנות עוברת מדור לדור בשרשרת אינסופית של דורות מימי עבר ועד היום, ועל פי האמונה כאשר ייבנה בית המקדש, ישמשו בו כהנים טהורים וזכים שהינם צאצאיהם הישירים של בני שבט הלוי אשר ממנו צמחו כהני בית המקדש.

לכן כל אדם יהודי הנושא את שם המשפחה כהן, או שיבושים שלו כגון כ"ץ (כהן צדק) כגן, קון, אל- קהאן, קוהנר, כהנמן, קופן ועוד, אשר השתבשו בשל נטייה של עצי משפחה להתאים את עצמם לשפה ולתרבות שבהם חיו, מחוייבים באיסורים אלו על מנת לשמור על טהרתם במרוצת הדורות ולא לאפשר 'התבוללות' או ירידה רוחנית בטהרתו של צאצא הכוהנים.

 

איסורי הכהן והכהן הגדול

על פי ספר ויקרא, ועל פי ההלכה, הכהן הזוטר אסור בנישואין עם:

  • אישה זונה – על פי ההלכה זונה הינה אישה אשר שכבה עם גברים שאינם בעלה, בין אם מדובר לצורכי פרנסה בעת מצוקה או בין אם מדובר על תאווה ותשוקה. גם אם האישה נאנסה, היא עדיין נחשבת לזונה, ולכן גם נאסר עליו לשאת אנוסה, ואם אשתו נאנסה חס וחלילה, הוא מצווה לגרש אותה מאחר והיא אינה מותרת לו עוד.
  • אישה חללה – אישה חללה הינה אישה שנולדה לכהן ולגרושה, או לכהן אשר נשא אישה שאסורה עליו, ובעוד היא מותרת לכל יהודי אחר, היא אסורה לכהן.
  • אישה גרושה – אישה גרושה הינה אישה אשר הייתה נשואה בעבר ובעלה גירש אותה, ללא קשר לעובדה שיש להם ילדים או אין להם, אלא רק האם הנישואין למעשה התממשו באמצעות ייחוד. הסיבות לכך הינן רבות, ובעיקר נוגעות לחשש שהגרושה הינה למעשה זונה בעצם היותה שוכבת עם בעלה לשעבר או עם זרים.

לכוהן הגדול יש איסורים חמורים אף יותר, והוא מחוייב לשאת בתולה בלבד:

  • אישה חלוצה – אישה חלוצה הינה אישה נשואה אשר בעלה נפטר מבלי שהספיק להוליד איתה בנים, וכדי שלא להינשא לאחי בעלה על פי המסורת, היא עוברת טקס חליצה. אישה זו למעשה כבר קיימה יחסי מין עם בעלה, ואולי אף הביאה איתו בנות לעולם, ולכן איננה מותרת לכהן גדול.
  • אישה אלמנה – אלמנה הינה אישה שבעלה נפטר והותיר אותה עם בנים. במקרה כזה אין צורך בחליצה, היא יכולה להינשא ליהודי שאינו כהן, אך היא אסורה לכהן.

 

מה קורה לכהן שמתחתן עם אישה שאסורה עליו?

כאשר כהן מפר את האיסורים עליו ונישא לבחירת ליבו שהיא אסורה עליו, הוא למעשה עובר עבירה חמורה ביהדות. חמורה מכך היא העובדה שלא ניתן לבטל את נישואיו כמו למשל בדוגמא של גילוי עריות, ולכן הכהן ייאלץ לתת לאשתו האסורה עליו גט. אם יסרב, הוא עלול לאבד את מעמדו ככהן, ילדיו עלולים להיקרא 'חללים', וייתכן שקהילתו תפעיל עליו לחצים חמורים. כמו כן, על הצאצאים של ייאסר להינשא לכוהנים או למלא תפקידים של כהן, כמו לדוגמא, לשאת את ברכת הכוהנים.

מצב זה אינו נעים כלל ועלול לגרום מצוקה חריפה לבני הזוג, ולכן חשוב כל כך להתייעץ עםעורך דין הבקיא בתחום הנישואין על מנת למצוא פתרונות יצירתיים אפילו עוד לפני הנישואין על מנת שאלו ייחשבו לכשרים, ופתרונות שונים לאחר הנישואין. אם גם אתם נתקלתם בקושי רב להינשא לבחירת ליבכם בשל היותכם כהנים, או שגיליתם לאחר נישואיכם כי יש בכך עבירה על איסור כהנים, פנו אליי עוד היום כדי שאוכל לסייע לכם למצוא את הדרך הנכונה ביותר עבורכם לחיים מאושרים. 

שתפו בקליק
תמונה של עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, כהנה כסגנית וועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א והיא מוזמנת מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 119 ביקורות
×
js_loader