התחתנתם בשעה טובה אך למרבה ההפתעה גיליתם שהעדים שבחרתם או שבחרו בשבילכם הינם פסולים? למרבה הצער, על פי ההלכה, ייתכן ונישואיכם בסכנת פסילה. אך אל דאגה, למקרים מעין אלו יש פתרונות הלכתיים פשוטים שעד מהרה ישיבו את המצב לאשורו ונישואיכם יקבלו תוקף חוקי לחלוטין. במאמר זה נסביר מי הם עדי הקידושין ומאילו סיבות הם עלולים להיפסל, מהם הפתרונות המקובלים במקרים מעין אלו.
חופה וקידושין בישראל
אחד הטקסים החשובים והמזוהים ביותר עם היהדות הינו טקס החופה והקידושין. הנישואין הינו אחת מן המצוות החשובות ביותר ביהדות ומשמעותו הקמת בית בישראל ובניית משפחה. היהדות מקדשת את הזוגיות כעמוד התווך של האדם, ומעודדת זוגיות והולדת ילדים כחלק בלתי נפרד מחייו. מסיבה זו, אין זה פלא שאחד הטקסים היפים והמרגשים ביותר בחייו של האדם יהיה טקס כניסתו לברית הנישואין.
- סגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה במחוז מרכז
- מוסמכת לטעון בפני בתי הדין השרעיים
- כותבת הספר -"כל מיני הורים"
החופה והקידושין עשויים להשתנות מעט על פי מנהגי עדות ישראל, אך לכולם יש קווי מתאר משותפים – החופה בדרך כלל תתקיים בפני קהל של מוזמנים, בעיקר בני משפחה אך גם חברים קרובים, כאשר מספר רגעים לפני החופה החתן חתם על כתובת הכלה. החופה בדרך כלל תכלול את טקס ענידת הטבעת, אמירת הברכות השונות על פי סדרן, הזכרת חורבן ירושלים על ידי החתן ושבירת הכוס.
הטקס כולו יהיה מנוהל על ידי רב מוסמך ולפני לפחות שני עדים. עדים אלו משמשים כ'חותם רשמי' ששני בני הזוג אכן נישאו זה לזה מרצונם וכי הטקס כולו התבצע בצורה כשרה ועל פי ההלכה, כדי למנוע אפשרות שבעתיד אחד מבני הזוג ינסה להתחמק מחובותיו כבעל או כאישה ולהטיל ספק באמיתות הנישואין.
העדים בקידושין
בדיוק כפי שהטקס כולו חייב להתנהל באמצעות רב מוסמך, כך גם העדים חייבים להיות כשרים ובדוקים על פי ההלכה, מכיוון שאילו אחד מהם פסול, או חלילה שניהם, עלול טקס הנישואין כולו להיות מבוטל. אין בהלכה כל התנגדות כי העדים יהיו מוכרים לבני הזוג ואפילו חבריהם הקרובים, אולם אסור להם להיות בני משפחתם, ואסור להם להיות בעלי קשר משפחתי ביניהם כמו לדוגמא בעל ואישה, או אב ובן.
אך זהו אינו האיסור היחיד המוטל על עדי הקידושין על מנת שטקס החתונה כולו, לרבות חתימה על הכתובה, יהיה כשר על פי ההלכה, להלן גורמים נוספים אשר עלולים לערער על כשירות העדים ולפסול אותם:
- העדים חייבים להיות יהודים שומרי מצוות ויראי שמיים. הסיבה לכך היא שאדם שאינו ירא שמיים או אינו יהודי, מטבע הדברים אינו בקיא בחוקי התורה ואינו יודע על מה הוא צריך לשים לב ולהתייחס בזמן הטקס, מפני שתפקידו אינו לשמש כ'קישוט' אלא לבחון את כשרות תהליך טקס החופה והקידושין ולאשר אותו. בקהילות רבות, תלמידים חכמים נחשבים למבוקשים ביותר לעדות בנישואין וזאת בשל היוקרה שהם מביאים איתם על ידיעותיהם הנרחבות בתורה.
- העדים חייבים להיות בגירים, לפחות בני 18, וזאת על מנת שלא ניתן יהיה להשפיע על דעתם בשל גילם הצעיר ולנסות להדיח אותם לאמת את טקס הנישואין הלא תקף. כמו כן, רצוי מאד שהעדים יהיו רווקים.
- העדים חייבים להיות כשירים בנפשם ובשכלם על מנת לשמש כעדים, ואינם יכולים להיות עיוורים או חירשים, ואפילו לא בעלי לקויות שמיעה וראייה חמורות, וזאת על מנת שלא ניתן יהיה לשטות בהם בזמן עריכת החופה.
- עדים אינם יכולים להיות רשעים. על פי היהדות, ההגדרה כ'רשע' מתייחסת לכל אדם אשר אינו מכבד את חוקי התורה ואף מעודד אחרים לעשות כמותו. עם זאת, ההגדרה הינה מאד חמקמקה, במיוחד בימינו אנו, שבהם כבר לא אוסרים או מלקים אדם בשל הפרת מצוות שהיא ההוכחה הבולטת ביותר להיותו אדם רשע – אדם שהורשע במלקות או במאסר על רשעותו.
- העדים אינם יכולים להיות קרובי המשפחה זה של זה, ולא של אחד מן הצדדים הנישאים, וזאת כדי למנוע מצבים שבהם משפחת הכלה או משפחת החתן תעשה יד אחת כדי לקיים בכפייה נישואין לא תקפים ולא כשרים.
- עד שיש לו אינטרס בחופה ובקידושין לא יוכל להעיד. לדוגמא, אדם שעשוי להרוויח ממון, רכוש או טובות הנאה אילו יהיה עד עבור בני הזוג אינו יכול לשמש כעד, וכמו כן עד אשר עשה יד אחת עם החתן או הכלה כדי לכפות על הצד הנגדי נישואין שלא כדין לא יוכל להעיד.
מה עושים בני זוג חילוניים אשר אין להם עדים כשרים?
בדרך כלל הרב אשר נבחר לנהל את טקס הנישואין בוחר עדים שומרי מצוות ויראי שמיים אשר עונים לכל התנאים ההלכתיים.
מה קורה כאשר העדים מתבררים כפסולים?
כאשר מגיעים בני הזוג לרשום את נישואיהם ברבנות, ייבחנו שמות העדים והאם הם תקפים. במידה ומתעורר חשד כי העדים אינם כשרים, ניתן לפתור את העניין באמצעות מספר פתרונות:
- בחינה מדוקדקת של העדים ושקילת הצעדים – ניתן להפנות את המקרה לרב מוסמך על מנת שיבחן את פני הדברים. ייתכן שמה שנראה פסול, אינו כה פסול. לדוגמא, אם מסתבר שהעד הינו קרוב משפחה רחוק של החתן, אך הקשר ביניהם מרוחק, רופף ודל, ייתכן וניתן להכשיר את הנישואין בכל זאת.
- קיום הטקס מחדש עם שני עדים חדשים – ניתן לקיים מחדש את טקס החופה והקידושין, הפעם עם עדים חדשים וכשרים, וגם לחתום על כתובה חדשה אם יש צורך בכך. זה אולי נשמע כמו תהליך מעייף, אך עבור מי שחשוב לו להינשא כדת וכדין, זהו תהליך חשוב שיעניק ביטחון מלא לשני הצדדים.
- ניתן לפטור את הטקס מעדים – על ידי אישור הנישואין ברבנות תוך הסכמת שני הצדדים ניתן יהיה להימנע מן הצורך לקיים את הטקס שנית, אולם הדבר כפוף למנהגי העדות של שני בני הזוג, וגם לרצונם ולרצון משפחתם.
מדוע חשוב כל כך לפנות לעורך דין במקרה של פסילת עדים?
עורך דין בקיא ומיומן בתחום מורכב ועדין כל כך כמו טקס נישואין הלכתי יכול לספק לכם פתרונות שיענו על כל הצרכים שלכם, בין אם תרצו להשתמש בעדים הפסולים על מנת לבטל את הנישואין, כמו במקרים שבהם הנישואין נכפו עליכם נגד רצונכם, או במקרים שבהם תרצו לאשר את הנישואין ולממש אותם ולהקים בית ומשפחה בישראל. בדרך זו הדרך לפתרון הינו קל ומהיר ועד מהרה תוכלו לחיות את חייכם כפי שאתם בוחרים. במידה וגם אתם נתקלתם בבעיה דומה, פנו אליי עוד היום ואעניק לכם פתרון מועיל והלכתי לנישואין כשרים ומאושרים.