עורך דין לענייני משפחה עוסק במגוון התחומים הקשורים להקמה, ניהול ופירוק משפחה. תחומים אלו הם רבים ומגוונים ועוסקים בין היתר בהסכמים בין בני זוג, ניהול מעמד ידועים בציבור, טיפול בצוואות וירושות, ענייני משמורת ואפוטרופסות, ייפוי כוח מתמשך וכמובן ניהול והובלה של הליכי גירושין. הצורך בעורך דין מקצועי ומנוסה אשר מבין בכל הפרטים הקטנים והמורכבים בתחום הוא גדול. אז מה חשוב שתדעו?
אף שמחלוקות בתוך המשפחה נוצרות מעת לעת וחולפות מאליהן, כאשר נסיבות יוצאות דופן מובילות למתחים במשפחה שמסלימים ואינם נפתרים מאליהם, דרושה לעיתים התערבות של גורם חיצוני אובייקטיבי. הדבר נכון במיוחד כאשר עסקינן בסכסוכים בעלי משמעויות פיננסיות, או אז נוטים קונפליקטים לצאת משליטה ולהגיע גם להתדיינות משפטית מורכבת.
במקרים כאלו, חשוב שלכל אחד מהצדדים לסכסוך יהיה ייצוג משפטי איכותי מטעם עורך דין לענייני משפחה, אשר יוכל להגן על זכויותיהם בהליך המשפטי ולסייע למיוצגיו במימוש של האינטרסים שלהם באופן מיטבי בתהליך.
עורך דין משפחה כשמו כן הוא – הינו איש מקצוע בתחום המשפט, שהתמחה בדיני משפחה. עורכי דין לענייני משפחה מספקים שירותי ייעוץ, הכוונה, ליווי וייצוג משפטי, במגוון תיקים הקשורים בהסדרת היחסים הזוגיים, ההוריים והאפוטרופסות, על כל הזכויות והחובות הנגזרים מהם, כפי שנפרט בהרחבה בשורות הבאות.
הטיפול המשפטי במכלול ההיבטים המשפטיים הנוגעים לניהול התא המשפחתי וקשרי הזוגיות המוסדרים במדינת ישראל, מתבצע בעזרת עו"ד דיני משפחה. בין אם מדובר על סיוע בניסוח הסכמים בין זוגות שמעוניינים להינשא, הסכמים בין זוגות ידועים בציבור או בהסדרת הגירושין או הפרידה בין זוגות שחלקו משק בית משותף ו/או ילדים משותפים, עורך דין לענייני משפחה הוא הכתובת.
בשורות שלהלן נפרט אודות סוגי התיקים העיקריים אשר בהם מוסמך עו"ד לענייני משפחה לספק שירותים משפטיים ברוב המקרים:
זוגות רבים פונים כאמור לעורך דין עם התמחות בדיני משפחה במטרה להסדיר את יחסיהם הרכושיים והממוניים טרום נישואיהם או בתחילתם, לצד נושאים נוספים וקווים מנחים להתנהלות במקרה של גירושין או פרידה עתידיים.
עורך דין המתמחה בדיני משפחה הוא הגורם שאליו פונים אנשים לייעוץ לקראת הפתיחה בהליכי גירושין או מרגע שהתקבלה. עו"ד כאמור לעיל יכול לסייע לשני הצדדים בגירושין לגיבוש הסכם גירושין במסגרת הליך גירושין בהסכמה, לסייע בתהליך גישור לגירושין, או לתפקד על תקן מייצג של אחד מבני הזוג כאשר מדובר בתביעות גירושין המתנהלות בערכאות משפטיות, על רקע מחלוקות בנושא חלוקת הרכוש, נושא המשמורת, זמני שהייה, דמי המזונות ונושאים נוספים הכרוכים בהליך הגירושין. עורך דין לדיני משפחה יודע כיצד לנטרל את הקשיים השונים שבהם אנשים נוטים להיתקל בדרך להתרת קשרי המשפחה ולחתור למיצוי זכויותיהם של מיוצגיו בתהליך.
בין המקרים שבהם מתעורר הצורך בסיוע של עו"ד משפחה, ישנו המקרה הפחות מוכר של טענה להפרת הבטחה לנישואין. כאשר אדם חש כי בן או בת זוגו הוליכו אותו שולל בהבטחה להינשא לו שביטלו כלאחר יד, הוא עשוי לפנות לעזרתו של עו"ד המתמחה בדיני משפחה על מנת להגיש תביעת פיצויים כנגד בן הזוג שלכאורה גרם לו עוול.
למרבה הצער, תיקי אלימות במשפחה הם בין המקרים היותר שכיחים שבהם נדרש סיוע של עורך דין לענייני משפחה. במסגרת זו, מדובר על עו"ד הפועל כמייצג של הצד הנפגע או של הצד הפוגע.
לעורך דין מתחום דיני המשפחה ישנה היכולת גם ללוות תיקי אימוץ, תביעות לקבלת אפוטרופסות וכל הליך הקשור בהם.
עורך דין לדיני משפחה וירושה מסייע גם בניסוח צוואות וגם במימושן. מלבד זאת, בכוחו גם לייצג יורשים אשר נקלעו לקונפליקט משפחתי שנוגע למימוש הצוואה של קרובי משפחה או בני זוג שנפטרו.
אלו הם רק מקצת הנושאים הכלולים בתחום עיסוקם הרחב של עורכי דין המתמחים בדיני משפחה. כמובן, בחירה בעו"ד משפחה עם התמחות וניסיון ספציפי בסוג השירות הרלוונטי לכם, היא המתכון לקבלת מענה מיטבי לצרכים שלכם.
במקרים רבים, עמדה שאדם מסוים נוקט בה בנוגע למחלוקת משפחתית, נובעת ממקום רגשי כך שהיא עשויה לגרום לאותו אדם יותר נזק מתועלת. התייעצות עם עורך דין לענייני משפחה, משמשת בהקשר הזה גם כגורם ממתן, אשר מונע מאנשים לפעול בדרכים שעלולות בראיית ארוכת טווח לפגוע בהם ובאינטרסים שלהם.
כאשר עורכי דין דיני משפחה מעורבים בהליך המשפטי, הניסיון וההיכרות שלהם עם הוראות החוק, מאפשרת ללקוחותיהם להציג את טענותיהם ודרישותיהם באופן קוהרנטי וענייני יותר בערכאות המשפטיות, ובאופן זה, להפיק את המיטב מן ההתדיינות המשפטית. זוהי הדרך להשגת התוצאות האופטימליות ביותר ללקוח גם בסכסוכים משפחתיים מורכבים ועקובי מטענים רגשיים, ולמזער את הנזק הפוטנציאלי לכל המעורבים.
הבחירה בעורך דין לדיני משפחה או עורכת דין לענייני משפחה אינה החלטה פשוטה, מן הסתם. זאת מאחר והצורך לבחור בעורך דין משפחה מתעורר בדרך כלל בנסיבות פחות נעימות. לכן מעבר לנושא המקצועיות של עורך דין מתחום דיני המשפחה והמוניטין שלו בתחומו, חשוב גם להתרשם מיחסי האנוש של עורך הדין, התקשורת עמו ומידת הרגישות שאיש המקצוע מגלה כלפי לקוחותיו.
אם הגעתם לכאן בחיפוש אחר סיוע משפטי של עורך דין ירושות וצוואות במרכז או עורך דין לענייני משפחה תל אביב, דעו שאתם במקום הנכון. עו"ד הלנה שמחי היא בעלת ניסיון ענף בתחום דיני המשפחה ודיני הירושה כאחד, המאפשר לה להציע מענה מלא ללקוחות המשרד בכל נושא ועניין משפחתי.
על מנת לקבל ייעוץ משפטי מקצועי בתחום המשפחה, לזכות לליווי מנוסה בהליכים המורכבים ולייצוג נכון בתביעות, הצורך בעורך דין מקצועי בעל ניסיון רחב אשר יעניק לכם את הטיפול היעיל והמהיר ביותר וייתן מענה מתאים לרצונות ולאינטרסים שלכם הוא חשוב ביותר.
לצד הבחירה בעורך דין שיוביל ויגשים את הצרכים שלכם באופן הטוב ביותר, חשוב לבחור בעורך דין אשר מבין את המורכבות הרגשית של הליכים אלו, מלווה אתכם עם יחס אישי ויסייע לכם לצלוח את ההליכים הללו עם התוצאות הטובות והנכונות ביותר בשבילכם, ולמענכם.
במדינת ישראל, יש לדין הדתי מעמד מיוחד בענייני משפחה, ובכל הקשור לנישואין וגירושין, יש לדין הדתי מעמד עליון.
כלומר, ניתן במדינת ישראל להינשא רק בבית דין דתי, כל אדם על פי ההשתייכות הדתית שלו (יהודים בבתי דין רבניים, נוצרים על פי דין הכנסייה ומוסלמים על פי דין השריעה) ובני זוג מדתות שונות אינם יכולים להינשא בישראל.
עם זאת, בני זוג המעוניינים להינשא בנישואים אזרחיים, יכולים להינשא מחוץ לישראל והם יקבלו אישור רשמי מהרשויות בארץ. בנוגע לגירושין לאחר נישואים אזרחיים, גם אם בני זוג נישאו באופן זה, הם יוכלו להתגרש בארץ רק על פי הדין הדתי.
מאחר ובישראל לא ניתן להתחתן בנישואים אזרחיים, על מנת לתת מענה לזוגות החיים יחד שאינם יכולים להינשא על פי הדין הדתי בישראל או אינם מעוניינים בכך, התפתח בישראל "מוסד הידועים בציבור" המאפשר להנות מרוב ההיבטים המשפטיים של הנישואין.
עם השנים, הקריטריונים לקביעת ההגדרה של ידועים בציבור התרככו, והמצב המשפטי כיום מאפשר להכיר בזוגות כידועים בציבור בהוכחה של מספר תנאים המעידים על חיים במשותף: ניהול משק בית משותף, משך תקופת הזוגיות, קשירת גורל ועוד.
לידועים בציבור יהיו כמעט את כל החובות והזכויות באופן דומה לזוגות נשואים. עם זאת, עדיין קיימים נושאים מעטים בהם ההכרה בידועים בציבור אינה מלאה. כמו כן, ההכרה בידועים בציבור אינה אוטומטית וכרוכה לרוב בהתדיינות עם גורמים רבים ונדרש ליווי משפטי מקיף בתחום.
גירושין הם מקרה נפוץ בימנו, בו בממוצע אחד מכל שלושה זוגות מתגרש. הליך הגירושין הוא הליך מורכב בעל השלכות כלכליות, חוקיות והוריות רחבות. מלבד העניין הפורמלי של הגירושין עצמם גם החלטות בענייני מזונות, משמורת על הילדים, וחלוקת רכוש הם חלק בלתי נפרד מההליך.
גירושין מתחילים בהחלטה של זוג להפריד כוחות ו'לפרק את החבילה'. כבר בשלב זה חשוב להיוועץ בעורך דין מומחה בשביל להבין את האפשרויות עומדות בפני הזוג, את ההשלכות של כל החלטה, לקבל מידע על ההליך וליווי משפטי מקצועי מקיף בכל השלבים.
מלבד טקס הגירושין עצמו, בתחומים אחרים בדיני משפחה, הן סביב הליך הגירושין והן בתחומי משפחה נוספים, לבית הדין הרבני קיימת סמכות מקבילה לזו של בית המשפט לענייני משפחה, ולבני הזוג קיימת בחירה באיזה מוסד לפנות על מנת לנהל כל הליך.
חשוב לדעת שהמוסד הראשון אליו מובאת בקשה לדיון הוא יהיה זה שידון בו. כך למעשה, נוצר מצב של 'מרוץ סמכויות' – לכל אחד מבני הזוג יש אינטרס למהר ולהגיש תביעה למוסד שלדעתו ייטיב עמו.
מזונות הם תשלום חודשי אותו מחויב האב לשלם לילדיו וכן לאשתו על מנת לאפשר להם לחיות ברמת חיים סבירה. החיוב במזונות הוא מכוח הדין הדתי החל על יהודים בדיני משפחה. שיעור דמי המזונות משתנה בהתאם לגיל הילדים ומחושב על פי הכנסתו של האב ועל פי המדד. בשקלול דמי המזונות נכללים צרכיהם ההכרחיים של הילדים כגון מזון, חינוך, בריאות, ביגוד וכו'.
גם לאחר גירושין של בני הזוג חייב האב במזונות לילדיו, אף אם הוא לא חי איתם. כאשר לאחר הגירושין מצויים הילדים במשמורת משותפת אצל הוריהם, מחויבים שניהם בתשלום המזונות בהתאם לרמת ההשתכרות. האישה זכאית למזונות עד למועד הגירושין, קבלת פסק דין גירושין מבית דין רבני פוטרת את הבעל מתשלום מזונות אישה.
בתחום דיני המשפחה קיימים כמה הסכמים אותם יכולים לערוך בני הזוג לפני או במהלך הנישואין שלהם. היתרון בהסכמים אלו הוא הביטוי ההולם והנכון לרצונות של כל אחד בני הזוג, וביכולתם לצפות את העתיד ולקבוע דרכי פתרון מספקים לבעיות בתחום הזוגי העשויות להתעורר בעתיד.
הסכם קדם נישואין הוא הסכם הנערך בין בני זוג המסדיר עניינים שונים בחייהם המשותפים בזמן הנישואין. לרוב עורכים את ההסכם לפני נישואי הזוג, אך ניתן לערוך אותו גם לאחריהם.
הסכם כזה יכול להתייחס לתחומים שונים כגון רכוש, משמורת על הילדים, הסדרת מחלוקות ביניהם במקרה של פירוק הנישואין, וכן פתרון למניעת מצב של סרבנות גט של אחד מבני הזוג.
על מנת שהסכם כזה יקבל תוקף משפטי בנוגע לתחומי הרכוש, הוא צריך לקבל אישור אצל גורם מוסמך. ההסדר טעון אישור של רשם נישואין או נוטריון אם הוא נערך לפני הנישואין, ואישור של בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי אם הוא נערך במהלכם.
הסכם ממון נועד להתוות אופן חלוקה הוגן של הנכסים שבבעלות בני הזוג ולתאם ביניהם ציפיות בנושא. הסכם ממון מגביר את הודאות לגבי השיתוף הכלכלי בין בני הזוג במערכת היחסים.
חוק יחסי ממון בין בני זוג מסדיר את 'הלכת השיתוף' הקובעת כי כל רכוש שצברו בני הזוג במהלך חייהם יחשב רכוש משותף ובעת הגירושין יתחלק בשווה בין בני הזוג. זאת, אפילו אם רכוש מסוים רשום על שמו של רק אחד מבני הזוג.
הסכם ממון מחריג את החוק ומאפשר לבני הזוג להסדיר את חלוקת הרכוש באופן שונה אשר יתאים לצרכיהם: ההסכם יקבע איזה רכוש יחשב כאישי של אחד מבני הזוג ואיזה יחשב כמשותף ויתחלק ביניהם בשווה.
את ההסכם ניתן לערוך לפני הנישואין או במהלכם. בשל העובדה שהסכם כזה הוא מורכב, יש צורך לערוך אותו בליווי מקיף ומקצועי של עורך דין משפחה המבין בתחום וכאמור, הוא נדרש אישור מגורם מוסמך.
לבני זוג המחליטים להתגרש עומדת האפשרות לערוך ביניהם הסכם גירושין. ההסדר משרטט את האופן בו בני הזוג מעוניינים לפרק את הנישואין וקובע תנאים במספר נושאים מרכזיים בתחום הגירושין כגון חלוקת הרכוש בין בני הזוג, היקף שיעור המזונות, ענייני המשמורת על הילדים ועוד.
היתרון בעריכת הסכם הגירושין טמון ביעילות שלו ויכולתו לחסוך זמן יקר בדיונים בבתי משפט בהליך הגירושין. גם בהסכם זה נדרש אישור של בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה על מנת שיהיה לו תוקף משפטי.
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם לקבוע מי ינהל את ענייניו בעתיד במצב בו לא יוכל הוא בעצמו לנהל אותם בשל מחלה, זקנה, מוגבלות נפשית או שכלית, פציעה, וכדומה. המסמך עוסק בניהול וקבלת החלטות בכל ענייניו, לרבות ענייניו הכלכליים והרכושניים וכן עניינים רפואיים. את המסמך יכול ליצור רק אדם בגיר מעל גיל 18.
ייפוי כוח מתמשך מסמיך את הממונה לטפל בעניינו ברגע שהאדם הממנה אינו נמצא במצב כשיר כדי לעשות זאת בעצמו. היתרון בכך טמון באפשרות לקבוע החלטות כלפי אדם בהתאם לרצונותיו כאשר הוא אינו מסוגל לכך.
בעריכת מסמך ייפוי הכוח האדם יכול לקבוע מראש כיצד יראו החלטות מסוימות, ואילו החלטות יהיו נתונות לשיקול דעתו של מיופה הכוח. על המסמך להיחתם על ידי האדם הממנה, מיופה הכוח, ועורך דין משפחה והוא מופקד בידי יחידת האפוטרופוס הכללי.
ירושה היא למעשה העברת רכוש, הון, זכויות וגם חובות של אדם שנפטר ליורשו. בישראל קיים חוק הירושה, התשכ"ה -1965 מסדיר את הענייני הצוואות והירושות.
יורשים יכולים להיות על פי הסדר הקבוע בחוק או על פי צוואה. כאשר הנפטר לא הותיר אחריו צוואה, הירושה היא על פי דין: בשלב הראשון היא מתחלקת בין בן הזוג של הנפטר אשר מקבל מחצית מהרכוש ובין ילדיו של הנפטר אשר חולקים שווה בשווה את החצי הנותר.
כאשר הנפטר לא הותיר אחריו בן זוג ואף לא ילדים הצוואה מתחלקת על פי סדר העדיפויות בין הקרובים של הנפטר הקבועים בחוק. המבקשים להיות יורשיהם של הנפטר מגישים בקשה לרשם לענייני ירושה למתן צו ירושה.
צוואה מהווה מסמך משפטי בה אדם מסדיר לאילו גורמים ואנשים יוריש את הרכוש שצבר לאחר פטירתו ובאיזה אופן. את הצוואה יש להפקיד בלשכת הרשם לענייני ירושה. קיימת חשיבות בעריכת צוואה על מנת להימנע ממחלוקות שונות העלולות להתרחש לאחר הפטירה.
בנוסף, קיימת אפשרות להתנגד משפטית לצוואה. פרק הזמן בו ניתן להתנגד לקיום צוואה או לצו ירושה הוא בטווח של 14 יום ממועד הפרסום הבקשה. על מנת להסדיר כראוי את הצוואה על פי הדין ולהימנע ממחלוקות הנגרמות מניסוח עמום, חשוב לערוך את הצוואה אצל עורך דין מנוסה בתחום.
אפוטרופוס הינו אדם הממונה להיות אחראי על מי שאינו מסוגל לדאוג לענייניו בעצמו. בישראל החוק המסדיר עניין זה הוא חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. נקודת המוצא היא שהורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם.
עם זאת, לבית המשפט לענייני משפחה קיימת סמכות למנות אפוטרופוס אחר לקטין שאין לו הורים או שאינם יכולים או אינם רשאים להיות האפוטרופוס של ילדם. אדם הנמצא במצב כשירות רשאי למנות אפוטרופוס למצב עתידי בו לא יוכל לטפל בילדיו. עם זאת, בחירותו אינה מחייבת ובית המשפט יכול למנות אדם אחר על פי שיקול דעתו.
לקריאה מעמיקה על מהי אפוטרופסות לחצו כאן >>>
אימוץ הוא הליך מורכב מבחינה משפטית ורגשית. בישראל חוק אימוץ ילדים תשמ"א-1981 קובע כי אימוץ יכול להתבצע רק באמצעות צו של בית משפט על פי בקשה של אדם המבקש לאמץ. עיקרון העל בנושא הוא שאימוץ הוא לטובת הקטין המאומץ. ככלל, אימוץ נעשה על ידי איש ואשתו יחד, אך לבית המשפט סמכות לחרוג מכלל זה בהתאם לשיקול דעתו.
טרם קבלת צו אימוץ על ידי בית המשפט ישנה 'תקופת מבחן' בה המאומץ חי עם המאמץ, בתקופה זו נבחנת ההתאמה בין הצדדים והמסוגלות ההורית של המאמצים. כעיקרון אימוץ נעשה בהסכמה של ההורים הביולוגיים של הקטין, אך בית המשפט עשוי להורות על אימוץ ללא אישור בהתאם לנסיבות.
עורך דין לענייני משפחה עוסק במגוון תחומים מורכבים ומשמעותיים. על מנת לקבל ליווי מקצועי ומהימן בתחומים אלו חשוב לבחור בעורך דין מנוסה ומוביל בתחום.
עו"ד הלנה שמחי היא הכתובת המתאימה בשבילכם כדי לקבל ליווי ממדרגה ראשונה בתחומי המשפחה. צרו קשר!
עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, כהנה כסגנית וועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א והיא מוזמנת מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.