כולנו רוצים לדעת שבעת זקנתנו יהיה מי שיפעל לטובתנו ובמידה ולא נוכל להביע את רצוננו, יפעל אותו אדם על פי קוים מנחים שתואמים את האמונות שלנו ומשקפים את הרצונות שלנו. ייפוי כוח מאפשר לכל אדם לקבוע דמות מסויימת שיכולה להיות אחד מבני משפחתו, חבריו או עורך דין שעליו הוא סומך שינהלו את חייו ויחליטו החלטות בנוגע אליו בימים שבהם האדם כבר לא יהיה מסוגל לעשות זאת בשל מחלה קשה הפוגעת בתפקודו הקוגניטיבי או כל סיבה אחרת. למיופה הכוח ניתן לתת הוראות ברורות בנוגע לאופן הטיפול באדם בערוב ימיו, היכן ישהה, לאילו הליכים רפואיים הוא מסכים ולאילו איננו מסכים, וכדומה. לאחר שאותו אדם כבר אינו מסוגל להביע את רצונו, מיופה הכוח ידאג כי בקשותיו מתמלאות בדייקנות. לדוגמא: אדם אשר חושש להגיע למצב סיעודי או מצב של צמח, ואינו רוצה שחייו יתארכו באופן מלאכותי כאשר הוא אינו צלול בדעתו ואינו מודע למתרחש סביבו, יכול לבקש אי החייאה. בדרך זו, במידה ויגיע זמנו להפטר מן העולם, הוא לא יחובר למכונת הנשמה או מכונה תומכת חיים באופן מלאכותי ויזכה לשלוות עולמים כפי שביקש.
כיצד מוגדר ייפוי כוח רפואי מבחינה משפטית?
קובע חוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996, כי כל אדם רשאי למנות מיופה כוח על מנת שיקבל סמכות להחליט עבורו על הליכים רפואיים מסוימים כאשר הוא אינו כשיר לכך – 16". (א) מטופל רשאי למנות בא כוח מטעמו שיהיה מוסמך להסכים במקומו לקבלת טיפול רפואי; בייפוי הכוח יפורטו הנסיבות והתנאים שבהם יהיה בא הכוח מוסמך להסכים במקומו של המטופל לטיפול רפואי".
חשוב לזכור כי בנוסף לייפוי כוח רפואי, רשאי כל אדם למנות מיופה כוח גם לענייניו הכלכליים והאישיים במסגרת מסמך ייפוי כוח מתמשך. אין חובה כי אותו האדם יהיה מיופה הכוח גם מבחינה רפואית וגם מבחינה רכושית, ובמידה ויש לאדם סיבות לעשות זאת, הוא יכול לפצל את הסמכויות לשניים או יותר מיופים אשר כל אחד יהיה אחראי על תחום שונה, אך חשוב שהם יהיו מתואמים זה עם זה והתקשורת ביניהם תהיה מיטבית.
למי מתאים ייפוי כוח רפואי?
- סגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה במחוז מרכז
- מוסמכת לטעון בפני בתי הדין השרעיים
- כותבת הספר -"כל מיני הורים"
כל אדם שרוצה לקבל שליטה על ההליכים הרפואיים שינקטו לגביו בהיותו בלתי צלול בשל מחלה נפשית, מחלות זקנה כגון אלצהיימר או דימנציה, נכות קשה או תרדמת ועוד, מבטיח על ידי הענקת ייפוי כוח רפואי שאדם מטעמו יעמוד לצידו וינחה את אנשי המקצוע לפעול לפי רצונו המקורי של מיופה הכוח.
מי רשאי להיות מיופה כוח?
החוק קובע קריטיונים ברורים על מנת לוודא שמיופה הכוח בעצמו יהיה אדם כשיר לקבל החלטות וכמו כן להמנע ככל הניתן מן האפשרות שהאדם המייפה ינוצל בעת זקנתו על ידי מיופה הכוח השולט למעשה על כלל הטיפולים הרפואיים שיוגשו למייפה, ואכן יכבד את בקשותיו ורצונו. אלו הם הקריטריונים על פי חוק:
- אדם מעל לגיל 18.
- אדם עצמאי שאינו בעל אפוטרופוס בעצמו.
- אדם שמיופה כוח אחר אינו מקבל עבורו החלטות במסגרת ייפוי כוח מתמשך שנכנס לתוקף.
- אדם שאינו מספק מגורים בתשלום עבור מייפה הכוח, למעט אם הוא בן משפחה.
- אדם שאינו מספק טיפול רפואי, שיקומי, או סוציאלי בתשלום, למעט אם הוא בן משפחה.
- אדם שאיננו עורך הדין שאמון על עריכת מסמך ייפוי הכוח המתמשך.
- אדם שלא מונה כמיופה כוח לשלושה אנשים ואינו בן משפחתם.
חשוב לזכור, כי זהותו של מיופה הכוח חייב להיות אמין, בעל היכרות טובה עם המייפה ואשר יודע את רצונו ואת הדרך שבו היה רוצה שיטפלו בו ולהחליט החלטות עבורו בעת שאינו יכול לעשות זאת בעצמו.
כיצד נערך ייפוי כוח משפטי?
קובע חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות את התנאים לעריכת מסמך ייפוי כוח לטיפול רפואי:
"32טו. (א) ייפוי כוח מתמשך המסמיך את מייפה הכוח לפעול בשמו של הממנה רק בעניינים הנוגעים לבריאותו (בחוק זה – ייפוי כוח רפואי), יכול שייחתם בפני בעל מקצוע או עורך דין על גבי טופס שיקבע השר בהסכמת שר הבריאות; לעניין סעיף זה, "בעל מקצוע" – כל אחד מאלה:
(1) רופא מורשה כמשמעותו בסעיף 2 לפקודת הרופאים [נוסח חדש], התשל"ז-1976;
(2) עובד סוציאלי כהגדרתו בסעיף 2 לחוק העובדים הסוציאליים, התשנ"ו-1996;
(3) פסיכולוג הרשום בפנקס הפסיכולוגים לפי חוק הפסיכולוגים, התשל"ז-1977;
(4) אח או אחות מוסמכים".
סעיף חוק זה מסדיר את עריכת מסמך ייפוי כוח רפואי. עליו להיחתם בנוכחות בעל מקצוע רפואי או נפשי (רופא\ה, פסיכולוג\ית, עובד\ת סוציאלי\ת ואח\ות מוסמכ\ת) או בפני עורך דין. את ייפוי הכוח יש לערוך בכתב על גבי טופס ד' לתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. איש המקצוע או עורך הדין שמלווים את ההליך צריכים לוודא ולחתום על כך שהצדדים הבינו את משמעות ההליך, וכי הסכמתם ניתנה באופן עצמאי וחופשי.
פעולות המצריכות הרשאה מפורשת ממייפה הכוח
ישנן מספר פעולות שעל מיופה הכוח ייאסר לבצע אותן אלא אם ההרשאה להן ניתנה באופן מפורש בייפוי הכוח הרפואי, ביניהן מתן הסכמה לבדיקה פסיכיאטרית, טיפול פסיכיאטרי, אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי ושחרור ממנו. מייפה הכוח אף יכול לבקש כי גם אם הוא מתנגד לאחת מהפעולות הנ"ל, עדיין יש להעבירו אותן. במקרה כזה, יש להחתים פסיכיאטר במעמד ייפוי הכוח הרפואי על כך שהסביר למייפה הכוח את משמעות ההסכמה ועל כך שווידא שהסכמתו כנה וחופשית.
ייפוי כוח רפואי עבור חולה הנוטה למות
אדם חולה הנוטה למות, הסובל מבעיה רפואית חשוכת מרפא, ואשר תוחלת חייו הנותרת לא תעלה על שישה חודשים גם בהינתן טיפול רפואי, רשאי להוסיף הנחיות מקדימות להתמודדות עם מצב בו יהיה קרוב לסוף חייו. הנחיות אלו עשויות לכלול היכן ישהה בימיו האחרונים וכיצד יטופל במידה וייכנס לתרדמת ולא יוכל להביע את רצונו, האם הוא מעדיף שיבצעו בו החייאה במקרה וגופו יקרוס או שהוא מעדיף שיניחו לו ללכת לדרכו, האם הוא יהיה מעוניין להיות מחובר למכונות הנשמה מלאכותית למרות שמוחו כבר אינו פעיל עוד, או שלא. האם הוא מעוניין שיילחמו על חייו באמצעות כימותרפיה, ניתוחים או החייאות או שיניחו לטבע לעשות את שלו. במקרים אלו מיופה הכוח רשאי להחליט את ההחלטות הבאות:
- מיופה הכוח יהיה רשאי להחליט איזה טיפול רפואי להעניק למטופל.
- מיופה הכוח יהיה רשאי להחליט אם להעניק למטופל טיפול מאריך חיים באופן מלאכותי.
- מיופה הכוח יהיה רשאי להחליט על ניתוק מכונות החייאה והנשמה במידה והמדדים יקבעו כי האדם כבר איננו, לפחות מבחינת תפקודי מוחו.
הלנה שמחי – עורכת דין לייפוי כוח רפואי
לצערנו, בני האדם לא ניחנו ביכולת לצפות את העתיד, ועל כן איננו יודעים מה העתיד מזמן לנו. עם זאת, בעריכת ייפוי כוח רפואי, ניתן להיערך לתרחישים אפשריים רבים על מנת לוודא שהאינטרסים והצרכים שלנו יבואו לידי ביטוי בדיוק כפי שרצינו. הלנה שמחי הינה עורך דין בקיאה ומיומנת בייפוי כוח רפואי ואשר יכולה לבטא את רצונכם ולממש את הדרך האישית והמיוחדת שלכם לחיות את החיים שלכם עד הרגע האחרון בדיוק כפי שרציתם.
שאלות ותשובות - ייפוי כוח רפואי
ייפוי כוח רפואי הוא מסמך משפטי שמאשר למיופה הכוח שנבחר, להחליט ולברור בכל ענייניו הרפואיים של מייפה הכוח מטעמו, בעניינים הנוגעים לבריאותו ולטיפוליו.
ייפוי כוח רפואי נדרש במקרים בהם מייפה הכוח נמצא תחת מחלה קשה, המגבילה אותו להחליט בעצמו בענייניו הרפואיים – בין אם מחלה פיזית, נפשית או קוגניטיבית שמגבילות את כשירות החלטותיו. במקרים האלה, המטופל יצטרך לסיוע בקבלת ההחלטות מטעמו, ויעלה הצורך לייפוי כוח רפואי.
מיופה הכוח הרפואי של המטופל יכול להיות כל אדם אשר נבחר על ידי מייפה הכוח לתפקיד, בתנאי ושניהם מסכימים על כך, ובתנאי ומיופה הכוח שנבחר עומד במספר תנאים, כמו בגיר מעל גיל 18 וללא אפוטרופוס משל עצמו, אדם שכבר ממונה על מספר ייפויי כוח אחרים, וכדומה.
עריכת ייפוי הכוח הרפואי צריך להיערך יחד עם עורך דין, כמסמך משפטי תקף, אשר יש בו גם הסכמה של מייפה ומיופה הכוח, וגם הסכמה של בעל מקצוע רפואי כמו עובד סוציאלי, פסיכולוג, רופא מורשה וכדומה.