עריכת צוואה – איך עושים זאת?

צוואה הינה מסמך משפטי בו אדם קובע מה יקרה עם רכושו לאחר מותו. לכל אדם בגיר מעל גיל 18 עומדת הזכות לכתוב צוואה ולקבוע את תוכנה כפי שירצה. החוק הרלוונטי המסדיר את ענייני הצוואות והירושות הוא חוק הירושה תשכ"ה-1965. החוק קבוע כמה דרכים לעריכת צוואה ומסביר כיצד היא תיערך. עוד על עריכת צוואה, לפניכם.

 

למה לכתוב צוואה?

ראשית, הצוואה מאפשרת לקבוע מה יעשה ברכושו של האדם לאחר מותו ולקבוע את החלוקה שלו בין הגורמים והאנשים השונים. הצוואה יכולה להיות כללית. עריכת צוואה מומלצת לכל אדם, אך קיימים מקרים בהם היא כדאית במיוחד:

 

במקרה של יחיד או זוג ללא צאצאים וקרובי משפחה

במקרים בהם מדובר ביחיד או בזוג מבוגר ללא ילדים וכאשר אין להם קרובי משפחה הרכוש שלהם יועבר לאחר מותם לידי מדינת ישראל. לכן, במקרים כאלו ככל וקיים רצון להוריש את הרכוש לגוף או אדם מסוים יש לעשות זאת על ידי צוואה ברורה ומסודרת.

 

במקרה של ילדים קודמים מנישואים שניים

כאשר מדובר בבני זוג הנמצאים בנישואים שניים ולכל אחד מהם יש ילדים קודמים רצוי להם לנסח צוואה אשר תבטא את חלוקת העיזבון ותיתן בכורה לילדים, ככל שירצו. זאת מאחר וברירת המחדל של חוק הירושה היא הורשה לבן הזוג.

 

במקרה של ירושה למי שאינו קרוב משפחה

גם במקרים 'רגילים' בהם יש רצון להוריש את הרכוש, כולו או מקצתו לאדם שאינו קרוב משפחה רצוי לערוך צוואה.

 

במקרה של ירושת זכויות בנכס ללא בעלות

במקרים בהם רוצים להוריש זכויות מסוימות בנכס (ללא בעלות) לאדם או גורם שהוא איננו יורש חשוב להסדיר זאת בצוואה.

 

עריכת צוואה בארבע דרכים

צוואה בכתב יד

 הצוואה הנפוצה ביותר, מדובר במעין מסמך אותו האדם המצווה כותב בחייו ובו הוא מסביר מה יעשה ברכושו לאחר מותו. הצוואה צריכה להיכתב כולה בכתב ידו של האדם המצווה. חשוב לדעת שאין אפשרות שצוואה מסוג זה תהיה מוקלדת ומודפסת, שכן במקרה כזה היא אינה תחשב לצוואה בכתב יד ועל מנת להעניק לה תוקף משפטי יהיה צורך בעדים.

חובה על הצוואה להיות חתומה על ידי המצווה ועליה להופיע תאריך בכל אחד מעמודיה, שכן במקרה של כמה צוואות, הצוואה המאוחרת תגבר.

צוואה בעדים

על צוואה זו להיות בכתב ועליה לשאת תאריך וחתימה של המצווה. הצוואה נאמרת בפני עדים אשר חותמים גם הם על הצוואה ומצהירים שהמצווה הוא זה שציווה עליה וחתם. רצוי שעורך דין , אשר יכול לשמש גם כעד יערוך צוואה זו ויבדוק שכל הדרישות הפורמאליות מולאו ולמנוע טעויות העלולות לפגום בצוואה או להקשות על הביצוע שלה.

 

צוואה בפני רשות

 צוואה בפני רשות היא צוואה אשר נאמרת על ידי המצווה בפני שופט, רשם לענייני ירושה או רשם בית משפט, חבר בית דין דתי או נוטריון. מדובר בצוואה נדירה יחסית. לרוב היא נערכת בפני נוטריון אשר גם עורך את הצוואה בדומה לעורך דין בצוואה בעדים.

 

צוואה בעל פה

צוואה בעל פה מתאפשרת במצב של אדם שהוא 'שכיב מרע'- אדם אשר רואה עצמו בנסיבות מסוימות בפני המוות רשאי לצוות בעל פה לשני עדים. את הדברים של המצווה ירשמו העדים בזכרון דברים אשר יחתם על ידם ויועבר בהקדם האפשרי לרשם הירושה.

זוהי צוואה נדירה יחסית אשר יכולה להיערך רק במקרים חריגים ביותר בהם האדם אכן גוסס במיטתו, בשל כך, יישום הצוואה היא קשה יותר שכן קשה יותר להוכיח את תוכנה המוצגת באמצעות כלי שני (מפי העדים).

 

שגיאות אפשריות בעריכת צוואה

בצוואה עשויות להופיע טעויות נפוצות, חשוב להימנע מהן ככל הניתן על מנת שאפשר יהיה לאשר את הצוואה ולקיים את תוכנה. בין הטעויות הנפוצות: צוואה אינה יכולה להיכתב/להיאמר בנוכחות היורשים, אסור להם להיות מעורבים באף אחד משלבי הכנת הצוואה על מנת למנוע השפעה שלהם על כותב הצוואה.

ככל ומדובר במצווה אשר כותב את הצוואה בהיותו זקן או חולה חובה לצרף לצוואה חוות דעת רפואית אשר תאשר שהמצווה במצב כשיר לעריכת הצוואה, זאת כדי למנוע ספק לגביי רצונו בתוכן הצוואה. בנוסף, צוואה אשר נכתבת בכתב יד לא קריא, נעדרת תאריך וחתימה, מנוסחת באופן לא תקין (לא בלשון ציווי) וחסר בה פרטים מזהים של היורש והנכסים עשויה לעורר קשיים רבים ויהיה קושי ליישם אותה.

 

ביטול צוואה

ניתן בטל צוואה בכל זמן ועת, כל עוד המצווה בין החיים מאחר וצוואה היא אופציונלית ואין חובה לערוך אותה. על מנת לבטל צוואה יש להתחקות אחר הדרך בה היא נעשתה: ביטול בכתב, בפני עדים, השמדה של המסמך או עריכת צוואה חדשה הנושאת תאריך, שכן מותר לערוך כמה צוואות והצוואה האחרונה בזמן היא הקובעת.

 

הפקדת צוואה

לאחר עריכת הצוואה (בכתב או בפני עדים) ניתנת האפשרות להפקיד אותה אצל רשם לענייני ירושה. את ההפקדה מבצע המצווה בעצמו, ללא שליחים או עורכי דין ולאחר פטירתו באים היורשים לרשם ומבררים את תוכנה. ההפקדה נושאת אגרה נמוכה יחסית.

חשוב להבין שהפקדת הצוואה היא אופציונלית ואין חובה לעשות זאת, ניתן גם להשאיר אותה בבית או אצל עורך הדין או בני משפחה. אך הפקדה אצל רשם הירושה מומלצת שכן היא מבטיחה על שמירתה ומונעת מחלוקות עתידיות של היורשים.

לסיכום, עריכת צוואה היא עניין חשוב המאפשר לבטא את רצונו של אדם ולקבוע מה יעשה ברכושו לאחר מותו. על מנת ללמוד עוד על עריכת צוואה, פנו לעורכת הדין הלנה שמחי לייעוץ וליווי משפטי מנוסה ומהימן!

עריכת צוואה - איך עושים זאת
עריכת צוואה – איך עושים זאת

שאלות ותשובות - עריכת צוואה – איך עושים זאת?

צוואה זה מסמך בעל תוקף משפטי, שבו אדם יכול לקבוע מה ייעשה ברכושו לאחר שהוא ימות. המסמך בעצם מעניק לאדם את האפשרות להחליט אילו גורמים יקבלו את רכושו לאחר מותו.

עריכת צוואה תהיה כדאית עבור כל אדם, אך בייחוד במקרים בהם מדובר על אדם יחיד או זוג שאין לו צאצאים, אם ישנם ילדים מנישואין קודמים, אם האדם מעוניין להעניק את רכושו למי שאינו קרוב משפחה שלו ועוד.

ישנן ארבע דרכים בהן ניתן לערוך צוואה: צוואה בכתב יד, צוואה שנערכת בפני עדים, צוואה שנערכת בפני רשות או צוואה שנערכת בעל פה. הדרך הנפוצה ביותר היא צוואה בכתב יד.

ניתן להפקיד את הצוואה אצל רשם לענייני ירושה, אך הדבר אינו חובה. במידה ובוחרים שלא להפקיד את הצוואה, ניתן להשאיר אותה בבית של המוריש, להשאיר אותה אצל עורך דין או קרובי משפחה.

שתפו בקליק
עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, כהנה כסגנית וועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א והיא מוזמנת מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader