בדיקת אבהות

בדיקת אבהות היא בדיקה גנטית שמטרתה לקבוע האם גבר ספציפי הוא האב הביולוגי של ילד מסוים. בדיקות אבהות יכולות להתבצע מסיבות רבות, כגון: בירור זהות האב הביולוגי של ילד במקרה של אי ודאות, קבלת מזונות או משמורת על ילד, קבלת דרכון או אזרחות וכיוצא באלו. במאמר זה נסביר על המשמעויות המשפטיות הנגזרות מביצוע בדיקות אבהות בישראל, באופן שימחיש את נחיצות הייעוץ המשפטי בנושא.

 

מהי תביעת אבהות ומה בינה לבין בדיקת אבהות?

תביעת אבהות היא תביעה משפטית שמטרתה לקבוע האם גבר מסוים הוא האב הביולוגי של ילד מסוים. תביעת אבהות יכולה להיות מוגשת על ידי אחד מהוריו של הילד, הילד עצמו לאחר שבגר, או היועץ המשפטי לממשלה.

הדרך החד משמעית ביותר להוכיח אבהות בתביעות אבהות, היא באמצעות בדיקת אבהות הנערכת כבדיקת סיווג רקמות. בדיקה זו דוגמת את ה- DNA מתוך רקמות של הילד, של האם, ושל הגבר הנחשד כאביו הביולוגי של הילד. אם ההתאמה בין הדגימות היא של 100%, הדבר מעיד על כך שהגבר הנבדק הוא אכן האב הביולוגי של הילד, שבעניינו נערכה בדיקת האבהות.

 

על המשמעות המשפטית של בדיקות אבהות בארץ

בישראל, בדיקות אבהות הן קבילות בבית המשפט. זאת ועוד – על מנת להכריע בתביעת אבהות, בית המשפט יכול אף להורות על ביצוע בדיקות אבהות, ככל וישנה אי ודאות לגבי זהות האב הביולוגי של ילד. 

פסק דין המכריע בתביעת אבהות עשוי להוביל להשלכות משפטיות וחברתיות משמעותיות, כגון:

  • זכות המשמורת על הילד
  • זכות החזקה על הילד
  • זכות המזונות לילד
  • זכות הירושה של הילד
  • ועוד

בנוסף לכך, לתוצאות בדיקת האבהות ישנו משקל רב גם בהקשר למעמד הילד הקטין, שכן בבדיקת האבהות יש כדי לקבוע אם הילד נחשב כ"ממזר" מבחינה הלכתית. הדבר טומן בחובו משמעויות  רבות בהיבט הדתי ובראי דיני המשפחה, לדורי דורות. זאת מאחר וילדיו של ילד שמעמדו הוא של "ממזר" בדין העברי, עתיד לעבור גם לילדיו, אל ילדי ילדיו וכן הלאה – על כל ההגבלות הנלוות לדבר.

לאור ההשלכות מרחיקות הלכת של תביעות אבהות ובדיקות אבהות בארץ, הפנייה לבדיקת אבהות מותנית במתן צו מטעם בית המשפט לענייני משפחה, על פי חוק המידע הגנטי, התשס"א 2001.

בדיקת אבהות - עו"ד דיני משפחה, גירושין וירושה הלנה שמחי

אילו זכויות נגזרות מבדיקות אבהות?

הקביעה האם אדם מסוים הוא האב הביולוגי של ילד, משיתה על האב מעמד משפטי שממנו נגזרות חובות וזכויות משפחתיות, קנייניות וכלכליות שונות.

 

זכויות האב מול הילד

בדיקת האבהות מזכה את האב בזכויות מול הילד, כגון:

  1. הזכות למשמורת על הילד או הסדרי ראיה מולו
  2. הזכות לרשת את הילד

 

זכויות הילד מול האב

בדיקת האבהות מעניקה לילד מעמד של ילד חוקי של האב. משמעות הדבר היא שהילד זכאי לזכויות כשל ילד ביולוגי, כגון:

  1. הזכות לתשלומי מזונות מאביו
  2. הזכות לרשת את האב
  3. הזכות לקבל את שם המשפחה של האב

 

השלכות משפחתיות

בדיקת אבהות מסייעת לילד לדעת מי הוא אביו הביולוגי. משמעות הדבר היא שהילד יכול לבנות קשר עם אביו ולהכיר את משפחתו הביולוגית.

 

השלכות נוספות

בדיקת אבהות יכולה להוביל להשלכות נוספות, כגון:

  • הוספת זכויות בביטוח לאומי
  • שינויים בזכויות הרפואיות
  • שינויים בזכויות החינוכיות

לנוכח הדברים האמורים לעיל, מתבהרת והולכת חשיבותה של בדיקת האבהות – הן עבור הילד והן עבור האב. הליך זה מבטיח ששני הצדדים יקבלו את הזכויות המגיעות להם ומספק להם את ההזדמנות לבנות קשר משפחתי זה עם זה.

 

כיצד בדיקות אבהות מתבצעות?

בדיקת האבהות היא כאמור לעיל, בדיקה גנטית שמטרתה היא כאמור לקבוע האם הגבר הנבדק במסגרתה הוא אביו הביולוגי של ילד ספציפי. בדיקה זו יכולה להתבצע במספר דרכים, אך השיטה השכיחה ביותר היא בדיקת סיווג רקמות.

בדיקת סיווג רקמות היא בדיקה שמבוססת על השוואה בין דגימות רקמות של הילד, של האם, ושל הגבר שעשוי להיות אביו. הדגימות יכולות להיות מורכבות מדם, רוק, קווצת שיער, או רקמת עור.

במסגרת הליך הבדיקה, דגימות הרקמות מועברות למעבדה, שם הן מנותחות על ידי מומחה. המומחה מבודד את ה- DNA מהרקמות, ומשווה את הדגימות זו לזו.

 

מהם השלבים השונים בביצוע בדיקת סיווג רקמות?

בדיקת סיווג רקמות מתבצעת בשלושה שלבים עיקריים:

  1. איסוף הדגימות: הדגימות מועברות למעבדה על ידי האדם שעורך את הבדיקה. הדגימות יכולות להיות מורכבות מדם, רוק, דגימת שיער, או דגימה של עור.
  2. ניתוח הדגימות: המומחה במעבדה מבודד את ה- DNA מתוך הרקמות שנדגמו. ה- DNA הוא החומר הגנטי שכל אדם נושא בתאיו ומאפשר זיהוי של קשר משפחתי בין הורים לילדיהם הביולוגיים.
  3. השוואת הדגימות: המומחה משווה את הדגימות זו לזו. אם ההתאמה בין הדגימות היא של 100%, הדבר מעיד שהגבר הנבדק הוא אכן האב הביולוגי של הילד. חשוב לדעת כי אם ההתאמה היא נמוכה יותר, הדבר אמנם עשוי להצביע על כך שהגבר הנבדק איננו האב הביולוגי של הילד, אך זה לא מוכח בוודאות מוחלטת.

בקצרה, בדיקת האבהות היא הליך חשוב שיכול להשפיע באופן משמעותי על חייהם של הילד והאב כאחד. בדיקת סיווג רקמות היא השיטה השכיחה ביותר לבדיקות אבהות, והיא בדיקה מדויקת מאוד בדרך כלל.

 

מה רמת הדיוק של בדיקת סיווג רקמות?

בדיקת סיווג רקמות נחשבת כבדיקת אבהות מדויקת מאוד. ההסתברות לתוצאה שגויה היא נמוכה מאוד, במיוחד אם הדגימות נאספות בצורה נכונה.

 

האם הגבר רשאי לסרב לביצוע בדיקת האבהות?

במדינת ישראל, גבר בהחלט יכול לסרב לעבור בדיקות אבהות. עם זאת, חשוב לזכור כי בדיקת האבהות היא הליך משפטי שיכול להשפיע באופן משמעותי על חיי הילד והאב, ועל כן, יש לתת את הדעת על מלוא ההשלכות הנגזרות מהסירוב לביצוע הבדיקה לפני שפועלים באופן זה. בנוסף, אם הגבר מסרב לבדיקת אבהות, חשוב לדעת כי מבחינת בית המשפט, עצם הסירוב עשוי להיחשב ככבישת עדות מצד הנתבע בתביעת האבהות, והדבר עלול להירשם לחובתו. 

במקרים כאלו הנתבע רשאי לגבות את טענותיו לעניין הסירוב בנימוקים סבירים ו/או לטעון שהסבירות להיותו אבי הילד היא נמוכה מאוד לאור העובדה שאם הילד קיימה קשרים בתקופה האמורה עם גברים אחרים מלבדו.

להלן כמה מהטענות הנפוצות של גברים המסרבים לבדיקות אבהות:

  • חשש לפגיעה בפרטיות
  • חשש מפני תוצאות שליליות
  • תמיכה בזכות הגבר להחליט אם להיות אב

יחד עם זאת, לבית המשפט שמורה הזכות להתייחס לסירובו של הגבר בתור ראיה להיותו אביו הביולוגי של הילד, ובעקבות זאת, לגבש פסק דין המצהיר על הגבר כאבי הילד, גם ללא הוכחת קיומו של קשר ביולוגי בין הילד לגבר באמצעות עריכת בדיקת אבהות גנטית.

 

האם ניתן לכפות את ביצועה של בדיקת אבהות?

ככלל, בתי המשפט בישראל אינם נוהגים לכפות את ביצוען של בדיקות אבהות על גברים. אולם כאמור לעיל, גבר המסרב לביצוע הבדיקה הנ"ל, עלול לגלות כי סירובו הוא בעוכריו, ככל שבית המשפט ייבחר לפסוק על אבהותו לילד האמור במסגרת פסק דין הצהרתי, ללא ביצוע בדיקת סיווג הרקמות בפועל. מצב זה עשוי להתרחש בהעדרן של ראיות נוספות המוכיחות כי הגבר אינו יכול להיות אבי הילד.

 

לסיכום: חשיבות הליווי המשפטי בתביעות אבהות בישראל

תביעת אבהות היא הליך משפטי מורכב שיכול להיות בעל השלכות משמעותיות על חייהם של הילד והאב כאחד, וכפועל יוצא – גם על חיי אמו של הילד, אחיו ובני משפחה נוספים. על כן, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מנוסה לענייני משפחה, כדי להבטיח את ההגנה על האינטרסים שלכם בהליך.

משרד עו"ד הלנה שמחי מתמחה בדיני משפחה, ובמתן שירותי ייצוג משפטי לתובעים ונתבעים בתביעות אבהות. משרדנו מספק ייעוץ משפטי ושירותים משפטיים נלווים בנושאי אבהות, כולל סיוע בבדיקת היתכנות להגשת תביעות אבהות, ליווי משפטי בהכנת התביעה וייצוג בהליכים משפטיים בנושא אבהות, בערכאות ומחוץ להן.

אם אתם מעוניינים לקבל ייעוץ משפטי בנושא תביעת אבהות ובדיקת אבהות, אנא צרו קשר עם משרד עו"ד הלנה שמחי עוד היום.

שתפו בקליק
עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, כהנה כסגנית וועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א והיא מוזמנת מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader