מימוש צוואה

מוות של אדם אהוב, קרוב משפחה או חבר, הוא בשורה קשה ומכאיבה. אחרי סיום תקופת האבל, יש צורך לטפל בצוואתו של הנפטר ולחלק את נכסיו בין היורשים. לצורך זה יש להגיש בקשת מימוש צוואה באמצעות צו קיום צוואה. מומלץ להיעזר לשם כך בעורך דין צוואות וירושות, שיוכל לטפל ביעילות בהליך ולהציל את היורשים מהקשיים הרגשיים והבירוקרטיים הכרוכים בו.

 

פשר המושג "מימוש צוואה"

מימוש צוואה הוא מושג כללי המתייחס לפעולות שנקטו היורשים או צדדים אחרים המעוניינים במילוי הוראות הצוואה. התהליך מתחיל בבקשה לצו קיום לצוואה ומסתיים בהעברת העיזבון על פי הנחיות הצוואה ליורשיו של המנוח. המונח המקובל לבקשה לקיום צוואה הוא "צו קיום". ניתן לאכוף את צו הקיום גם על ידי רשויות ומוסדות כדוגמת רשם המקרקעין, רשות מקרקעי ישראל, בנקים ועוד. 

בהקשר למימוש צוואות – מן ראוי לציין כי לא רק היורשים של המצווה יכולים לבקשה לקיים את הצוואה. לצורך העניין, גם נושים של המנוח, יכולים לפעול לגביית כספי החוב שחייב להם הנפטר, מתוך נכסי העיזבון ובהתאם לצוואה, עוד לפני הנכסים חולקו בפועל בין הנהנים בצוואה.

 

על משמעותו של מסמך הצוואה וחשיבותו

צוואה היא מסמך משפטי חשוב עליו חותם אדם בחייו. במסמך זה המצווה בוחר מי יירש את רכושו לאחר מותו, ומבטיח את היציבות הכלכלית של יקיריו. אם לא תיווצר צוואה, רכושו של אדם יחולק בכפוף לדיני הירושה, אשר עשויים שלא להתיישר עם רצונו האישי. לכן חשוב ליצור צוואה המתארת ​​באופן ברור כיצד יחולק רכושו של המוריש לאחר מותו.

כדי להבטיח שהצוואה מחייבת מבחינה משפטית ולמנוע סכסוכים בין יורשים בעתיד, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לענייני צוואות בעריכת מסמך הצוואה. עורך הדין יבטיח שהצוואה תכסה את כל רכושו של המוריש ותפרט בבירור את זהות היורשים וחלקיהם בעיזבון. 

 

האתגר המרכזי במימוש צוואות

הסוגיה המרכזית בהליך למימוש צוואה היא הצורך בשיתוף פעולה בין היורשים, שבהיעדרו – לרוב לא ניתן לממש את הוראות הצוואה ללא סיוע של מנהל עיזבון שמונה על ידי בית משפט, וכתוצאה מכך היורשים עלולים לשאת בעלויות גבוהות, שהיו יכולות להיחסך מהם אם לא הייתה התנגשות בין האינטרסים שלהם.

 

התהליך למימוש הצוואה

צוואה המנוסחת כהלכה היא מסמך משפטי מחייב מכל הבחינות, אך לצורך ביצוע ההוראות בה לאחר פטירת המוריש, נדרש כאמור צו לקיום צוואה. ללא צו כזה לא ניתן ליישם את הוראות הצוואה ולחלק את הירושה בין היורשים שקבע המנוח. 

 

איך משיגים צו קיום צוואה?

יש למסור בקשה ללשכת הרשם לענייני ירושות או בית דין רבני. הבקשה לקיום הצוואה מוגשת לרוב בידי היורשים, אך מבחינה משפטית, כל מי שיש לו עניין בעיזבון, למשל – נושה של המנוח, יכול להגישה. רוב הבקשות לצו קיום הצוואה מוגשות בפועל לרשם לענייני ירושה ולכן בשורות הבאות נתמקד בתהליך זה.

לשם הגשת בקשה לצו קיום צוואה יש למלא את הטפסים הרלוונטיים, לשלם את האגרות ולצרף לבקשה את כל הטפסים הרלוונטיים – כולל תעודת הפטירה, הצוואה עצמה, ואישור למסירת הודעה לכלל היורשים בנושא. את הבקשה ניתן להגיש פיזית, לשלוח בדואר או להגיש באתר הרשום לענייני ירושה. 

 

מה קורה אחרי שמגישים בקשה לקיום צוואה?

לאחר הגשת הבקשה לקיום הצוואה, מפרסם הרשם לענייני ירושות הודעה רשמית בעיתון בדבר הגשתה. הדבר מאפשר לכל המעוניין להתנגד להוצאת הצו. בתוך כך, הרשם מעביר את הבקשה לנציגות היועמ"ש לקבלת חוות דעתה. ברוב המקרים נציגות היועמ"ש לא תתנגד למתן הצו והתהליך יימשך כרגיל.

ככל שחלפה תקופת הגשת ההתנגדויות ולא הגיעו התנגדויות לרשם, יינתן צו לקיום הצוואה. במידה והוגשה התנגדות, הרשם איננו מוסמך לטפל בה והתיק מועבר לבית הדין לענייני משפחה שיקיים דיון בהתנגדויות לצוואה ויכריע בה, כפי שנסביר בהמשך. ישנם מקרים נוספים שבהם הרשם לענייני ירושה יצטרך להעביר את ההליך לבית המשפט ואינו יכול לתת את הצו בעצמו,. למשל, אם נראה כי נפלו פגמים בצוואה או אם המנוח לא היה תושב ישראל. 

 

כמה זמן מימוש צוואה לוקח?

אם לא יתעוררו אף אחד מהקשיים הנ"ל המחייבים התערבות מצד בית משפט, והרשם לענייני ירושה מטפל בבקשה, התהליך צפוי להימשך חודש עד שלושה חודשים עד למתן הצו. יצוין שלאחר הגשת הבקשה אפשר לעקוב אחרי התקדמות התהליך באתר הרשם לענייני ירושות ולראות אם קיימות בעיות שעלולות לעכב את הוצאת הצו.

 

הגשת בקשה להוצאת צו קיום צוואה בעזרת עורך דין

מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין ירושה כדי לערוך את הצוואה באופן התואם את החוק ומונע סכסוכים עתידיים בין היורשים. עורך הדין יוודא שהצוואה משקפת במדויק את כל רכושו של המוריש ותגדיר בצורה ברורה את חלוקת הנכסים בין היורשים. לאחר פטירתו של המוריש יכולים היורשים לפנות לעורך הדין לסיוע בקיום הצוואה.

 

האם ניתן להתנגד למימוש צוואה?

אם מישהו רוצה להתנגד למימוש הצוואה, עליו להגיש את ההתנגדות במסגרת הזמן שנקבעה בידי רשם הירושה. על ההתנגדויות לכלול פרטים רלוונטיים ולהוכיח את דבר קיומה של עילה קבילה אחת להתנגדות לפחות. חשוב לדעת שאין מדובר בעניין פשוט לביצוע, שכן העדפת בית המשפט היא להימנע מלבטל את הצוואה במידה ו​​ניתן לתקנה. בנוסף, בית המשפט רשאי להורות על ביטול חלקי לצוואה ואיננו חייב לבטלה לחלוטין.

עילות נפוצות לביטול צוואה כוללות השפעה לא הוגנת, כלומר כוונתו האמיתית של המוריש לא משתקפת בצוואה, אלא נבעה מלחץ פסול. דוגמה נוספת היא היעדר ביצוע תקין, כגון אי נוכחות של עדים ראויים בעת כתיבת הצוואה, מה שעלול להביא לביטול הצוואה כולה אם תתקבל על ידי בית המשפט.

 

הדרך הנכונה למימוש צוואה – סיכום

במאמר זה עסקנו בנושא הרגיש של מימוש מסמך הצוואה באמצעות הגשת בקשה למתן צו קיום לצוואה. לאור מורכבותו הרבה של עולם הצוואות והירושות, במיוחד במקרים של גירושין בין זוגות, מומלץ מאוד לפנות לייעוץ של עורך דין דיני משפחה כאשר מתעורר צורך במימוש צוואה או בהוצאה צו ירושה.

כך גם בהקשר לעריכת צוואה תקפה, חוקית ומפורטת שתספק מענה לכל תרחיש אפשרי כמו קיום צוואה אחרי גירושין ומניעת מחלוקות אפשריות בין היורשים. למידע נוסף על עריכת צוואות ומימושן – פנו עוד היום למשרד עורכת דין צוואות וירושות הלנה שמחי.

מימוש צוואה
מימוש צוואה
שתפו בקליק
עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, כהנה כסגנית וועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א והיא מוזמנת מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader