ניהול עזבונות

הנושא של ניהול עזבון וירושה הוא עניין מורכב הדורש פעמים רבות טיפול ייחודי. כאשר מעורבים מספר יורשים, עלולות להיווצר בקלות מחלוקות, במיוחד אם אין צוואה ברורה שהותיר אחריו המנוח. במקרים מסוימים, בית המשפט ממנה מנהל שיטפל בעיזבון, במטרה לזרז את הליך החלוקה, ליישב סכסוכים ולהסדיר את כל ההתחייבויות הכספיות של המנוח שטרם נפרעו. במאמר זה נעמיק בהיבטים שונים של ניהול עזבונות, לרבות ההבדל בין עיזבון לירושה, מינוי מנהל עיזבון, תפקידו של מנהל עיזבון זמני ומשמעות ההסתייעות בעורך דין צוואות וירושות בחלוקת רכושו של המנוח.

 

על עיזבון, ירושה וההבחנה החשובה ביניהם

בעוד שהמונחים "ירושה" ו"עיזבון" אינם זרים לאנשים, רבים נאבקים להגדיר במדויק את ההבדלים ביניהם, ולעתים קרובות משתמשים בשניהם לסירוגין. עם זאת, יש הבדל מובהק בין שני המושגים. ירושה מתייחסת לכל הנכסים הנורשים מידי אדם שנפטר, בין אם באמצעות צוואה ובין אם על פי חוק הירושה. הירושה כמושג אינה כוללת את חובות המוריש, בהנחה שלמנוח/ה לא היו חובות בולטים משמעותיים. מאידך, מושג העיזבון מקיף את כל זכויותיו וחובותיו של הנפטר, המחייבים הסדר חובות טרם חלוקת הכספים או הרכוש הכלולים בעזבון. חשוב להדגיש כי העיזבון אינו מקיף קרנות פנסיה, קופות גמל, קרנות השתלמות ונכסים דומים. לסוגים אלה של כספים יש מוטבים שנקבעו מראש במקרה של פטירת הבעלים ועקרונית לא ניתן להשתמש בהם כדי להסדיר את החובות שנצברו בידי אדם שנפטר.

 

ניהול עזבונות: מתי ועל ידי מי?

ככלל, המדינה מעדיפה להימנע ממינוי מנהל עיזבון לטיפול בעזבונו של אדם שהלך לעולמו, אלא אם כן יש צורך אמיתי בדבר. אם כל היורשים מגיעים להסכמה הדדית ועוקבים אחר עיקרון הסדרת חובות המנוח תחילה, מינוי מנהל עיזבון הופך למיותר, לצד העלויות הנלוות לכך.

עם זאת, עלולות להיווצר נסיבות שבהן היעדר הסכמה בין היורשים יכול לעכב את התהליך. לדוגמה, אם קשה לאתר יורש אחד או יותר או אם נושה מבקש את התערבות בית המשפט להבטחת החזר חובות המגיעים לו, ייתכן שיהיה צורך במינוי מנהל עיזבון. בית המשפט, בית הדין הרבני או האפוטרופוס הכללי יכולים למנות את מנהל העיזבון, שעליו להיות מוסכם על כל היורשים.

עומדים בפני קשיים הנוגעים לניהול עזבונות וחלוקת נכסי ירושה? עו"ד הלנה שמחי כאן כדי לסייע לכם. לייעוץ משפטי אישי – חייגו כעת: 077-804-4141.

 

מהם תחומי האחריות של מנהל עזבונות?

תפקידו של מנהל עזבונות כרוך בריכוז כל הנכסים וההון השייכים למנוח, בדומה לעיקול נכסים של עסק או חייב לשם סילוק חובות. בהמשך, פועל מנהל העיזבון לטובת הסדרת כל חובות המנוח תוך בחינת תביעות נושים המלוות בתיעוד מתאים. לאחר השלמת שלבים אלו ופתירת החובות הידועים, מנהל העזבון פועל לחלק את יתרת הרכוש מהעזבון בין היורשים, בין אם על פי רצונו של המנוח ובין אם בהתאם לדיני הירושה.

 

ניהול עזבונות זמני ככלי לשמירה על נכסים ואינטרסים

בדרך כלל, מנהל העיזבון אחראי על כינוס נכסי המנוח, הסדר חובותיו וחלוקת הרכוש, הנותר, תוך חתירה לשמירה על האינטרסים של כל היורשים, לרבות אלה שטרם אותרו. לרוב, אין חשש משמעותי לגבי הזמן שחלף בין פטירת המנוח/ה ועד תחילת עבודתו של מנהל העיזבון. עם זאת, מצבים מסוימים עשויים לעורר חששות לגבי פגיעה אפשרית הן ברכושו של המנוח והן ביורשים הממתינים לקבל את חלקם. לדוגמה, אם המנוח היה בעל עסק המנוהל על ידו בלבד, החלטות קריטיות הנדרשות בעסק יישארו ללא מענה ויורשים אחרים עלולים להיעדר את הידע והאמון הנדרשים לצורך זה.

במקרים כאלה, בית המשפט ממנה מנהל עיזבון זמני, האחראי על שימור נכסי המנוח תוך הבטחת המשך פעילותו החלקה של העסק, כדי למנוע הידרדרות פיננסית פוטנציאלית של העסק, אובדן לקוחות והקדמת גביית התחייבויות בידי הנושים שעלולה להביא את העסק למצב של חדלות פירעון. כדי למנוע זאת, מנהל העיזבון הזמני יגן על העסק עד למינוי מנהל עזבונות קבוע, ועד שמועד ההתחשבנות עם הנושים והיורשים יגיע בפועל.

 

מה מקומו של עורך דין צוואות וירושה בהקשר להבטחת ניהול עזבונות בהתאם לרצונות המוריש?

חלוקת ירושה היא עניין מורכב הדורש מידה לא מבוטלת של מומחיות בדיני צוואות וירושות.
אדם שמעוניין להבטיח שנכסיו וממונו יחולקו באופן הרצוי לו, ובין היורשים שבהם הוא בחר כמוטבים, ייטיב לעשות אם ידאג מראש לערוך צוואה מפורטת ומדויקת בעזרת עורך דין מיומן לצוואות וירושות.

עו"ד לענייני ירושה יוכל להבטיח באמצעות ניסוח מדוקדק של מסמך הצוואה, כי ניתן יהיה להימנע בסבירות גבוהה מסיבוכים ואתגרים פוטנציאליים במימוש רצונות המצווה, ובכך לייתר את התערבותו של בית המשפט, שעשוי למנות מנהל עזבון שיקבל החלטות שאינן בהכרח תואמות את העדפותיו של המוריש.

 

לסיכום

ניהול עיזבון וחלוקת רכוש בין יורשים, הם נושאים מורכבים המחייבים שיקול דעת זהיר והכוונה משפטית מקצועית. כדי להבטיח חלוקה הוגנת של נכסי העיזבון בין כלל היורשים, חיוני לפנות לייעוץ משפטי מקצועי מעו"ד המתמחה בדיני ירושה ועיזבון. כך תוכלו ליצור צוואה שתשקף במדויק את רצונכם, תחלק את הרכוש שבבעלותכם בצורה הוגנת בין היורשים המועדפים עליכם ותצמצם את המכשולים המשפטיים הפוטנציאליים.

מנגד, אם אתם מצד היורשים ומתמודדים עם קשיים הקשורים בניהול עזבונו של קרוב שהלך לעולמו, אין סיבה שתתמודדו עם המורכבות הכרוכה בנושא לבדכם. צרו קשר עם משרד עו"ד הלנה שמחי עוד היום לקביעת פגישת ייעוץ. עורכת דין הלנה שמחי מתמחה בדיני צוואות וירושות ותוכל לענות על כל שאלותיכם בנושא.

אל תהססו לפנות למשרדנו לקבלת התמיכה וההכוונה שאתם צריכים. צרו איתנו קשר עכשיו כדי לעשות את הצעד הראשון לקראת תהליך חלוקת עיזבון חלק והוגן: 077-804-4141.

ניהול עזבונות
ניהול עזבונות
שתפו בקליק
עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, כהנה כסגנית וועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א והיא מוזמנת מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader