מה היא טובת הילד

עיקרון טובת הילד הינו בסיסי בדיני המשפחה בהכרעות הנוגעות לענייניהם של קטינים. בדיונים רבים הנוגעים לעתידו של ילד, שיקול זה הינו מכריע וגובר על שיקולים אחרים. העיקרון מופיע בחוקים שונים אך יחד עם זאת לא קיימת הגדרה ברורה למהות העיקרון ותוכנו. עוד על העיקרון, היבטיו והשלכותיו, לפניכם.

 

מה היא טובת הילד בעולם המשפט?

טובת הילד עומדת כעקרון מנחה ומכריע בעולם המשפט, הדבר מתבטא הן בכמה סעיפים בחוק הכשירות והאפוטרופסות הקובעים כי בכל סוגיה הקשורה לקטין ההכרעה תינתן בהתאם לעיקרון טובת הילד ובכפיפות אליו. גם באמנה הבינלאומית לזכויות הילד נקבע כי טובת הילד תהא שיקול ראשון במעלה.

המשמעות של טובת הילד היא שהחברה קובעת באופן נורמטיבי כי יש לה זכות לחוות דעה על האופן שבו ילדים יגדלו ואת ההשלכות עליהם. כשיש התנגשות בין טובת הילד לעיקרון משפטי וערכי אחר, עיקרון זה יגבר.

 

הקריטריונים שבית המשפט בוחן בעיקרון טובת הילד

טובת הילד היא למעשה טובה יחסית אשר מוגדרת בהתאם למאפיינים שונים על מנת להבטיח את מימוש הצרכים, האינטרסים והזכויות של הילד.

בין הקריטריונים אותם בוחן בית המשפט בפסיקה שלו עומדים רצון הילד, תחושותיו, דעותיו לגביי העניין הנדון, המצב הבריאותי והנפשי של הילד, הגיל של הילד וכישוריו, ההשלכות המיידיות והעתידניות של ההחלטה לגבי הילד, הקשרים המשמעותיים של הילד עם סובביו ובעיקר עם קרובי משפחתו, עמדתם של גורמים משפחתיים ובראש ובראשונה של הוריו, עמדתם של גורמים מקצועיים רלוונטיים לעניין הסוגייה, העבר הפסיקתי של החלטות בית המשפט בנושא, מאפיינים של הילד ואישיותו.

כל אלו ועוד הם קריטריונים חשובים אותם בוחן בית המשפט על מנת להבין מהי טובת הילד ולפעול בהתאם אליה.

 

עיקרון טובת הילד בשאלת המשמורת

שאלת המשמורת עוסקת בהחלטה מי יישא באחריות גידול הילד, התפתחותו, חינוכו ובדאגה לעתידו. השאלה עולה במצב בו הורי הילד מתגרשים ונשאלת השאלה אצל מי מהם יגור הילד. בחוק קיימת 'חזקת הגיל הרך' הקובעת כי עד לגיל שש טוב לילד שיישאר בחזקת האם. יחד עם זאת, יהיו מקרים בהם בהתאם לנסיבות ובשל טובת הילד בית המשפט יחליט להעדיף את משמורת האב אם הוא יימצא ראוי יותר לכך.

לעיתים בית המשפט יתקשה להכריע בין שני ההורים ולכן הם יעברו בדיקת מסוגלות הורית אשר תקבע מי מבין ההורים הינו ראוי יותר לקבלת המשמורת. לעיתים גם תהיה התחשבות ברצון הילד ככל והוא מסוגל להבין את העניין והשלכותיו באופן מושכל. ככל ולילד תהיה העדפה נחרצת לצד אחד תוך כדי התנגדות משמעותית לצד השני ההתחשבות ברצונו תהיה גדולה יותר. עם זאת, ייתכן ולא תהיה התחשבות בטובת הילד כאשר הרצון אותו הוא מביע בבירור אינו משרת את טובתו ואינו משקף את רצונו האמיתי.

 

קבלת החלטות בנוגע לילד במשמורת אצל אחד ההורים

כאמור, במקרה של גירושין בין הורי הילד בית המשפט יחליט מי מהורים יקבל את המשמורת על הילד בתאם לעיקרון של טובת הילד. יחד עם זאת, לא בכך מסתכמת ההתחשבות בעיקרון זה. ההורה אשר לא קיבל את המשמורת על הילד, כל הוא עוד נחשב לאפוטרופוס שלו, הוא נושא בזכות להיות חלק מהליך קבלת ההחלטות והעניינים החשובים הנוגעים לילד.

עצם העובדה כי בית המשפט פסק לאחד מן ההורים משמורת אינה מעניקה לו זכות מוחלטת בקבלת החלטות בנוגע לילד לבדו. ככל וההחלטה היא מהותית, כגון מקום מגוריו של הילד, המוסד החינוכי אליו הוא יישלח, עניינים הנוגעים לדת וטיפול רפואי, ההורה המשמורן יהיה מחויב להתייעץ ולקבל החלטה בעניין תוך כדי שיתוף פעולה. במקרה שבו ההורה המשמורן קיבל החלטה כזו ללא ידיעת הצד השני ההורה שנפגע מכך רשאי לעתור לבית המשפט.

 

עיקרון טובת הילד בסוגיית אימוץ

לעיתים, קיימים מקרים בהם הורים מבקשים למסור את ילדם לאימוץ או שרשויות הרווחה סוברות כי אין להורים הביולוגיים יכולת לגדלו וכי מסוכן להשאירו בחזקתם. במקרים כאלו, בית המשפט יבחן את המסוגלות ההורית של ההורים הביולוגיים, ככל שיקבע כי היא אינה קיימת, בבואו להעמיד אפוטרופוס אחר אשר יישא בנטל גידול הילדים יילקח בחשבון בראש ובראשונה עיקרון טובת הילד.

 

חוק האימוץ

על פי חוק האימוץ, בבחינת טובת הילד המאומץ יש להביא בחשבון את זכויות הילד, את צרכיו והאינטרסים שלו, את הזכות שלו ליציבות ואת הצורך לצמצם את העברתו ככל האפשר בין מסגרות ומשפחות שונות. ככל שהילד המאומץ מסוגל להבין בעניין גם רצונו יילקח בחשבון.

 

בין טובת הילד לרצונו

כאמור, בבואנו לבחון את טובת הילד אחד מן הקריטריונים יהיה גם רצונו של הילד. אך ייתכנו מקרים בהם תהיה התנגשות בין טובתו של הילד לרצונו, במקרים כאלו טובת הילד תגבר על הרצון שלו. זאת מאחר ורצון הילד מהווה פרמטר בבחינת טובת הילד אך עליו להיות משולב עם שאר המאפיינים הקובעים את טובתו ולכן ככל שפרמטרים אחרים יכריעו על פי טובת הילד באופן השונה מרצונו, הם אלו שיכריעו.

טובת הילד היא עיקרון מרכזי ומהותי בכל הקשור להחלטות הנוגעות לילד ולעתידו. על מנת להבין יותר על העיקרון וכיצד הוא מתבטא בהליכים השונים, פנו לעורכת הדין הלנה שמחי לייעוץ משפטי מקיף ומקצועי בתחום דיני המשפחה!

מה היא טובת הילד
מה היא טובת הילד

שאלות ותשובות - מה היא טובת הילד?

טובת הילד בבית המשפט, היא עקרון מנחה של בית המשפט, לפיו טובת הילד צריכה להיות בעדיפות גבוהה בכל דיון או פסיקה. טובת הילד באה לביטוח בכמה סעיפים בחוק הכשירות והאפוטרופסות הקובעים כי הסוגיות יוכרעו בהתאם לטובת הילד.

הקריטריונים אותם בית המשפט בוחן עבור קביעה לטובת הילד, הם למשל התחושות והרצונות שלו, מצבו הנפשי, גילו וכישוריו, יחסיו עם הסובבים, וכדומה. כל אלה ינחו את בית המשפט בקביעה לטובת הילד והאינטרסים שלו.

שאלת המשמורת היא שאלה גורלית בה דן בית המשפט בעקבות תהליך גירושין בעיקר. דיון זה יקבע אצל מי הילד יגור, והוא מתייחס בעיקר לבדיקות מסוגלות הורית ודיונים בבית המשפט. רבות תהיה גם התחשבות ברצון הילד וטובתו בהתאם למקרה.

טובת הילד, אינה תמיד הולכת יד ביד עם רצונו, ורבות מאחר והוא אינו מודע לכלל הדיונים והנסיבות, ישנה התנגשות בניהן. בית המשפט נוהג לדבוק במקרים כאלה בטובת הילד, ואלה הקריטריונים שיכריעו.

שתפו בקליק
עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, כהנה כסגנית וועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א והיא מוזמנת מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

מה היא טובת הילד
מה היא טובת הילד
Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader