צוואה הדדית

צוואה הדדית היא כלי משפטי יעיל שיכול לעזור לבני זוג להבטיח כי עיזבונם יעבור לבן הזוג הנותר בחיים, ורק לאחר מותו של בן הזוג הנותר – יעבור העיזבון למי שהשניים קבעו בצוואתם. במאמר זה, נסביר מהן צוואות הדדיות, מהם היתרונות והחסרונות שלהן, וכיצד לערוך אותן באופן מקצועי, יסודי ומקיף דיה.

 

צוואה הדדית: מה זה ואיך עושים את זה בצורה נכונה?

צוואה הדדית היא צוואה שבה שני בני זוג קובעים כי עיזבונם יעבור לאחר מותם למי מביניהם שישאר בחיים, ורק לאחר פטירתו של בן הזוג השני, העיזבון יועבר למוטבים שהשניים קבעו בצוואתם. במסגרת זו, רשאים בני הזוג להגדיר שכל אחד מהם יהיה רשאי להשתמש בעיזבונו של השני במועד לכתו, ככל שיראה לנכון, אך באותה המידה – בני הזוג יכולים גם להגדיר בצוואתם ההדדית, הוראות שיגבילו את הצד הנותר בחיים, מביצוע פעולות ספציפיות בנכסי העיזבון.

מאחר ועריכתן של צוואות הדדיות נושאת בחובה משמעויות משפטיות וקנייניות כבדות משקל, הדרך הנכונה ביותר לערוך אותן, היא בליווי משפטי מקצועי של עורך דין לענייני צוואות וירושות מוביל/ה.

 

אילו יתרונות וחסרונות גלומים בעריכת צוואה הדדית?

עריכת צוואות הדדיות, טומנת בחובה יתרונות משמעותיים, שבצידם גם חסרונות, כפי שנפרט להלן.

 

היתרונות בעריכת הצוואה ההדדית

צוואה זו מאפשרת לאנשים הנמצאים בזוגיות כאמור, להבטיח כי רכושם יעבור במועד פטירתם לבן זוגם הנותר בחיים, ובכך תומכת באינטרס ההסתמכות ההדדית בין בני זוג, המקנה ביטחון כלכלי לשני הצדדים. בנוסף, הצוואה ההדדית יכולה להגן על בן הזוג הנותר בחיים מפני טענות של צדדים שלישיים, כגון ילדים או קרובי משפחה אחרים, בנוגע לעיזבון. באופן זה, הצוואה ההדדית מסייעת למנוע מצבים טרגיים כמו אלמן/ה שנאלצים להתפנות מדירת מגוריהם, עקב רצונם של היורשים האחרים למכור את הנכס.

יתרה מכך, צוואה כזו, יכולה לסייע לבני זוג להבטיח כי עיזבונם יעבור לצד השלישי שברצונם להוריש לו את רכושם (למשל, הילדים המשותפים) אחרי ששניהם ילכו לעולמם, גם אם בן הזוג הנותר בחיים יינשא בשנית לאחר לכתם.

 

החסרונות בעריכת הצוואה ההדדית

צוואה הדדית היא צוואה לכל דבר ועניין, ולכן היא כפופה לכללי החוק החלים על צוואות. צוואה זו יכולה להיות מורכבת יותר לעריכה מאשר צוואה רגילה. כמו כן, הצוואה ההדדית עלולה להיות בעייתית במקרה של גירושין או פרידה בין בני הזוג לאחר עריכתה. מפאת מורכבות הנושא, מומלץ ביותר להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה, עם ניסיון רב בדיני ירושה ועריכת צוואות הדדיות, לפני שאתם מחליטים אם זהו הפתרון האידיאלי עבורכם.

 

כיצד עורכים צוואה הדדית?

צוואות הדדיות יכולות להיערך בשני אופנים:

  1. עריכת הצוואה ההדדית כצוואה אחת משותפת: שני בני הזוג עורכים צוואה אחת, שבה הם קובעים כי רכושם יעבור עם מותם לידי בן הזוג שנשאר בחיים, וכי רק לאחר פטירתו של בן הזוג הנותר – הרכוש יעבור לחזקת צד שלישי שהשניים קבעו בצוואתם.
  2. עריכת הצוואה ההדדית כשתי צוואות נפרדות: במתכונת זו, כל אחד מבני הזוג עורך צוואה נפרדת משלו, שבה הוא קובע כי עיזבונו יעבור במועד לכתו לחזקתו של בן הזוג השני, ורק לאחר שגם בן הזוג הנותר, ילך לעולמו, רכושו יעבור לידי המוטב שהשניים קבעו בצוואתם.

חשוב לדעת כי בדומה לעריכת צוואה אישית, גם הצוואה ההדדית יכולה להיערך בתצורות שונות, היינו כצוואה בכתב יד, כצוואה בפני עדים, כצוואה בנוכחות רשות או בתור צוואה בעל פה, בכפוף לתנאים והמגבלות שדיני הירושה בישראל קובעים בהקשר זה. הליך ההפקדה של צוואות הדדיות מתבצע באופן זהה להפקדתה של כל צוואה בכתב ומחייב את נוכחותם של שני הצדדים במעמד, כשהם מצוידים בתעודות מזהות.

 

האם ניתן לבטל צוואות הדדיות?

ביטול צוואות הדדיות אינו פשוט, מכיוון ששני בני הזוג צריכים להסכים לביטול. בכל מקרה, התהליך לביטול צוואה מסוג זה עשוי להתבצע באופנים הבאים, כתלות בתזמון המהלך:

  • ביטול הצוואה ההדדית כאשר שני בני הזוג עודם בין החיים: שני בני הזוג יכולים לבטל את הצוואה ההדדית על ידי עריכת צוואה חדשה, שבה הם קובעים כי הם מבטלים את הצוואה ההדדית.
  • ביטול הצוואה ההדדית לאחר מות אחד מבני הזוג: לאחר מות אחד מבני הזוג, בן הזוג הנותר יכול לבטל את הצוואה ההדדית רק אם הוא מוותר על חלקו בעיזבון של בן הזוג המנוח. במידה והעיזבון חולק כבר בפועל, יהיה על האלמן/ה להחזיר את חלקו בעיזבון של בן / בת הזוג המנוח/ה.

למותר לציין כי קיימת גם האפשרות של הגדרת אופציות נוספות לביטול הצוואה ההדדית במסגרת מסמך הצוואה, על פי רצונם של בני הזוג, אך על זכות הביטול של הצוואה ההדדית, בעוד שני הצדדים עדיין חיים, החוק אינו מאפשר להם לוותר.

 

כיצד מימוש צוואות הדדיות מתבצע?

מימוש צוואות הדדיות מתבצע בשני שלבים עיקריים:

  1. פתיחת הליך ירושה: לאחר מות אחד מבני הזוג, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה לרשם הירושה. הבקשה צריכה לכלול את הצוואה של בן הזוג המנוח, אישור על פטירתו, וכן דרישה לקבלת צו קיום לצוואה.
  2. חלוקת העיזבון: לאחר מתן צו קיום צוואה, העיזבון של בן הזוג המנוח יעבור לבן הזוג הנותר בחיים. בן הזוג הנותר יכול להשתמש בעיזבון כרצונו, אלא אם בצוואה ההדדית הוגדרו הוראות מפורשות המגבילות את אופן השימוש בעיזבון.

אם בן הזוג הנותר בחיים נפטר לפני שחלוקת העיזבון הסתיימה, העיזבון יעבור למוטבים שנקבעו בצוואות ההדדיות של בני הזוג.

 

לסיכום

במאמר זה ראינו כי צוואה הדדית היא אמצעי יעיל שיכול לעזור לבני זוג בישראל, להבטיח כי ירושתם תעבור במועד פטירתם לידיו של בן הזוג שלהם, וכי רק לאחר מותו של בן הזוג הנותר – העיזבון יעבור הלאה, לידיו של צד שלישי שאת זהותו השניים קבעו בצוואתם ההדדית. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי צוואה הדדית היא צוואה לכל דבר ועניין, ולכן היא כפופה לכללי החוק החלים על עריכת צוואות ולדיני הירושה – על כל מורכבותם.

לאור העובדה שעריכת צוואות הדדיות היא עניין לא פשוט הנושא השלכות קנייניות ומשפטיות כבדות משקל, אין להקל ראש בהחלטה לערוך צוואות מסוג זה. במידה ועריכת צוואה הדדית עומדת על הפרק, חשוב להתייעץ עם עורך דין דיני משפחה מנוסה וותיק בעל התמחות בדיני ירושה, על מנת לוודא כי זהו הפתרון הנכון ביותר עבורכם ועבור בני זוגכם. יתר על כן, עריכת הצוואה ההדדית בליווי משפטי מלא מטעם עו"ד צוואות וירושה, היא למעשה הדרך היחידה בה תוכלו לוודא כי צוואתכם תהיה תקפה ותגן על האינטרסים שלכם ושל בני זוגכם כראוי, גם במבחן הזמן.

משרד עו"ד הלנה שמחי הוא משרד עורך דין מוביל עם ניסיון רב שנים בתחום הירושה ודיני המשפחה. למשרדנו ניסיון רב בעריכת צוואות מסוגים שונים ובכלל זה גם צוואות הדדיות. אם אתם מעוניינים לערוך צוואה הדדית ורוצים לדעת במה אמורים הדברים, עורכת דין הלנה שמחי תשמח להיפגש עמכם לשיחת היכרות ולהפגיש אתכם עם כל הפרטים.

למידע נוסף ותיאום פגישת התייעצות ראשונית – פנו אל משרד עורך דין הלנה שמחי בהקדם.

צוואה הדדית
צוואה הדדית
שתפו בקליק
עו"ד הלנה שמחי
עו"ד הלנה שמחי

עורכת דין הלנה שמחי הינה מומחית בתחום דיני משפחה.
היא בעלת משרד עריכת דין מוביל, כיהנה כסגנית ועדת בתי משפט לענייני משפחה מחוז מרכז, כהנה כסגנית וועדת בתי דין רבניים מחוז מרכז, כיהנה כחברה בועדת ניסוח משפטי של לשכת עורכי דין מחוז ת"א והיא מוזמנת מידי שנה להרצות בכנסים בינלאומיים בכל הקשור לדיני משפחה, גירושין והורות משותפת.

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader